Αυτοί που θέλουν τις ανεμογεννήτριες

Δεν αντιδρούν όλοι αρνητικά στις ανεμογεννήτριες, όπως γίνεται στην Πάρο. Υπάρχουν περιοχές που τις διεκδικούν ενεργά, για να καρπωθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα. Στη Σητεία της Κρήτης έχουν προ πολλού συμφιλιωθεί με τη νέα τεχνολογία, που τους έχει αποφέρει εκατομμύρια ευρώ.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'

Βρισκόμαστε στο 2017 μ.Χ. Όλη η Ελλάδα εξαρτάται ακόμη από τον λιγνίτη. Όλοι; Όχι όλοι. Ένα χωριό «ανυπότακτων Κρητικών» αντιστέκεται, εδώ και χρόνια, στη «βρώμικη» ενέργεια. Η προσπάθεια είναι συνεχής και το όφελος μεγάλο: ήδη 1 εκατ. ευρώ ετησίως εισρέει στα ταμεία του δήμου Σητείας από τα αιολικά πάρκα της περιοχής. Άλλο 1,5 εκατ. ευρώ μοιράστηκε ως ανταποδοτικό τέλος, περίπου στους μισούς κατοίκους, για την περίοδο 2011-2015.

Και οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην περιοχή επεκτείνονται, με στόχο μεγαλύτερα έσοδα για τον δήμο και τους κατοίκους. Στις αρχές Οκτωβρίου, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε σύμβαση με έναν νέο επενδυτή για την κατασκευή ηλιοθερµικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στον Αθερινόλακκο.

Ο ιδιώτης δεσμεύεται ότι θα αγοράσει για τον δήμο δύο απορριμματοφόρα, και αν ξεκινήσει η κατασκευή του έργου εντός του 2018 θα του καταβάλει 200.000 ευρώ. «Προσδοκούμε µε την έναρξη λειτουργίας του συστήματος, το 2020, να αποδίδει στον δήμο περισσότερα από 300.000 ευρώ τον χρόνο», υπογραμμίζει ο δήμαρχος κ. Θοδωρής Πατεράκης, ο οποίος αναφέρει ότι στα σκαριά βρίσκονται και άλλα σχέδια για κατασκευή έργων ΑΠΕ στην περιοχή, με στόχο τον μηδενισμό των λογαριασμών ρεύματος των πολιτών του δήμου.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.