Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cover-siteia.jpg

Αυτοί που θέλουν τις ανεμογεννήτριες

Δεν αντιδρούν όλοι αρνητικά στις ανεμογεννήτριες, όπως γίνεται στην Πάρο. Υπάρχουν περιοχές που τις διεκδικούν ενεργά, για να καρπωθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα. Στη Σητεία της Κρήτης έχουν προ πολλού συμφιλιωθεί με τη νέα τεχνολογία, που τους έχει αποφέρει εκατομμύρια ευρώ.

Βρισκόμαστε στο 2017 μ.Χ. Όλη η Ελλάδα εξαρτάται ακόμη από τον λιγνίτη. Όλοι; Όχι όλοι. Ένα χωριό «ανυπότακτων Κρητικών» αντιστέκεται, εδώ και χρόνια, στη «βρώμικη» ενέργεια. Η προσπάθεια είναι συνεχής και το όφελος μεγάλο: ήδη 1 εκατ. ευρώ ετησίως εισρέει στα ταμεία του δήμου Σητείας από τα αιολικά πάρκα της περιοχής. Άλλο 1,5 εκατ. ευρώ μοιράστηκε ως ανταποδοτικό τέλος, περίπου στους μισούς κατοίκους, για την περίοδο 2011-2015.

Και οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην περιοχή επεκτείνονται, με στόχο μεγαλύτερα έσοδα για τον δήμο και τους κατοίκους. Στις αρχές Οκτωβρίου, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε σύμβαση με έναν νέο επενδυτή για την κατασκευή ηλιοθερµικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στον Αθερινόλακκο.

Ο ιδιώτης δεσμεύεται ότι θα αγοράσει για τον δήμο δύο απορριμματοφόρα, και αν ξεκινήσει η κατασκευή του έργου εντός του 2018 θα του καταβάλει 200.000 ευρώ. «Προσδοκούμε µε την έναρξη λειτουργίας του συστήματος, το 2020, να αποδίδει στον δήμο περισσότερα από 300.000 ευρώ τον χρόνο», υπογραμμίζει ο δήμαρχος κ. Θοδωρής Πατεράκης, ο οποίος αναφέρει ότι στα σκαριά βρίσκονται και άλλα σχέδια για κατασκευή έργων ΑΠΕ στην περιοχή, με στόχο τον

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη