Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
fa2.jpg

Sister Fa: το αφρικάνικο χιπ χοπ είναι και θηλυκή υπόθεση

Δεν τραγουδάει για σεξ, ναρκωτικά, όπλα και γρήγορα αυτοκίνητα, αλλά για τον εμφύλιο και το AIDS. Η Σενεγαλέζα τραγουδίστρια θα μας δώσει σήμερα στην Στέγη, στα πλαίσια του φετιβάλ In-Edit, μια γεύση από τη μουσική επανάσταση που συμβαίνει σήμερα στην Αφρική.

«Fonko» στη διάλεκτο των Βολόφ, της μεγαλύτερης φυλής της Σενεγάλης, σημαίνει να νοιάζεσαι για τον άλλον, να στέκεσαι αλληλέγγυος. Αυτήν τη λέξη επιστράτευσαν οι σκηνοθέτες Göran Olsson, Daniel Jadama και Lars Lovén για να βαφτίσουν το ντοκιμαντέρ τους για τη μουσική επανάσταση στη μαύρη ήπειρο που θα προβληθεί σήμερα στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στα πλαίσια του φεστιβάλ μουσικών ντοκιμαντέρ In-Edit και το οποίο απεικονίζει την αναγέννηση μίας νέας μουσικής φόρμας στην Αφρική. Έναν ήχο που αναμιγνύει τον κοφτό ρυθμό της πρώιμης χάουζ με μία πλούσια παράδοση, από τα γκόσπελ μέχρι το afro beat και τη φανκ, και φιλοδοξεί να γίνει ο καθρέφτης των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων στην ήπειρο.

Image
161671.jpg-r_1920_1080-f_jpg-q_x-xxyxx.jpg

Μοιάζει με ένα ταξίδι που ξεκινάει από το Ντακάρ της Σενεγάλης για να καταλήξει στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής και στη διαδρομή αναζητάει τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι άγνωστοι μουσικοί των αφρικανικών χωρών κατάφεραν να μεταμορφώσουν κλασικές πια φόρμες, όπως το χιπ χοπ ή τη χάουζ, σε έναν νέο ήχο που ηχεί πρωτοποριακός. Η Neneh Cherry έχει αναλάβει την αφήγηση, o Youssou N'Dour παρεμβαίνει ως βετεράνος μουσικός που κατέκτησε την Δύση, υπάρχουν παλιές ηχογραφημένες συνεντεύξεις του

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη