Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user papanastasoulis
Βασίλης Παπαναστασούλης
soul.jpg
Yayoi Kusama, Soul Under the Moon, 2002

Ποια κοκαΐνη και ποια ηρωίνη; Τώρα υπάρχει μιάου και άλλα κινέζικα ναρκωτικά

Στην «αγορά» κυκλοφορούν όλο και περισσότερες νέες ψυχοτρόπες ουσίες, που μιμούνται τη δράση των παλιών για λιγότερα χρήματα. Οι αρχές είναι πάντα ένα βήμα πίσω από τους κατασκευαστές, με αποτέλεσμα πολλές από τις ουσίες να μην έχουν μπει ακόμα στον κατάλογο των απαγορευμένων και να μην μπορούν να ανιχνευτούν στους οργανισμούς των χρηστών.
Yayoi Kusama, Soul Under the Moon, 2002

«Μας άρεζε το μιάου και μας καταστρέψανε. Μας έφεραν το καλό και τώρα μας το γύρισαν αλλιώς...», αναφέρει ο Α, χρόνιος χρήστης ναρκωτικών, μεταφέροντας την εμπειρία του από τη χρήση των νέων ψυχοδραστικών ουσιών. Των χημικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην πιάτσα και μιμούνται ολοένα και περισσότερο τα καθιερωμένα ναρκωτικά.

Δεν έχεις χρόνο; Πάτα εδώ!

Συνολικά 1.087 νέες ψυχοδραστικές ουσίες εντοπίστηκαν στην αγορά ναρκωτικών την τελευταία τριετία. Παράγονται σε εργαστήρια στην Ινδία, την Κίνα ή και την Ευρώπη, στην Ολλανδία και το Βέλγιο, μιμούνται τη δράση των παραδοσιακών ναρκωτικών, είναι συνήθως φθηνότερες και μερικές φορές... νόμιμες, αφού οι αρχές δεν προλαβαίνουν να τις εντοπίσουν και να τις εντάξουν στη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες. Μπορεί να γίνουν και ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς οι κατασκευαστές αλλάζουν συνεχώς τη σύνθεσή τους για να μην εντοπίζονται κι έτσι κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τη φαρμακολογική τους δράση. Μία από τις δημοφιλέστερες, το μιάου, ονομάζεται έτσι γιατί «νιαουρίζεις και μιλάς όλη την ώρα σαν τη γάτα», όπως λένε χρήστες, που θεωρούν την ουσία πιο εθιστική από ο,τιδήποτε άλλο έχουν δοκιμάσει. Προς το παρόν, ελάχιστα είναι τα θύματα που έχουν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη