Σχίσμα γνώμης στην Εκκλησία για το εμβόλιο

Σε «υπέρ», «κατά» και «ίσως» χωρίζονται όσοι μητροπολίτες έχουν εκφραστεί για τα εμβόλια κατά της Covid-19, ενώ η αρνητική στάση και διγλωσσία κάποιων απέναντι στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας στους ναούς έσπειραν την αμφιβολία στους πιστούς και για το εμβόλιο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
18
'
[EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ]

«Πρέπει να συζητήσουμε λιγάκι πιο μεθοδικά τους τρόπους με τους οποίους κι εμείς πρέπει να συζητήσουμε με τους ιερείς μας και να το κάνουμε πιο κατανοητό [...] υπάρχει πρόβλημα πάντως στο ζήτημα του εμβολίου γιατί είναι διχασμένη η κοινωνία [...] Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι [τα εμβόλια] πρέπει να γίνουν. Υπάρχει στην κοινωνία ένα κύμα μεγάλο, αρνητισμού στα εμβόλια» δήλωσε στις αρχές Ιουλίου ο Μητροπολίτης Κηφισιάς και μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Κύριλλος. «Το θέμα είναι καθαρά ιατρικό, δεν αφορά την πίστη [...] Πρέπει να σταματήσουν οι διαφωνίες μεταξύ των ιατρών και του επιστημονικού κόσμου, γιατί εκεί εστιάζεται το πρόβλημα [...] Ορισμένοι ιερείς για λόγους πνευματικούς αποτρέπουν τους πιστούς, δεν είναι πνευματικό το ζήτημα, είναι επιστημονικό», συμπληρώνει και απορρίπτει τις κατηγορίες ότι η Εκκλησία δεν έκανε από την αρχή αυτό που έπρεπε να κάνει ή ότι καθυστέρησε. «Το δικό μου πρόβλημα δεν είναι οι ιερείς, είναι οι πιστοί. Έχω μαζί τους προσωπική σύγκρουση, επειδή εγώ είμαι πολύ υπέρ των μέτρων και να κάνουν τα εμβόλια [...] Πρέπει να σταματήσουμε παντού να βλέπουμε συνωμοσίες», πρόσθεσε.

Με αφορμή τη γενική –και κάποιες φορές στερεοτυπική– αίσθηση που επικρατεί στην κοινή γνώμη ότι η Εκκλησία απηχεί αποκλειστικά και μόνο σκοταδιστικές και αντιεπιστημονικές θέσεις, προσπαθήσαμε να κάνουμε μία χαρτογράφηση των στρατοπέδων που έχουν δημιουργηθεί στους κόλπους της Εκκλησίας γύρω από τον εμβολιασμό και να περιγράψουμε τις τριβές που έχουν προκληθεί μεταξύ ιεραρχίας, ιερέων και πιστών.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.