24 ερωταπαντήσεις για το σχέδιο ανάκαμψης των 50 δισ. ευρώ από την ΕΕ

Σε ποιους, πότε και πώς θα φτάσουν τα 50 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ; Η μεγάλη μάχη που δίνεται στις Βρυξέλλες, ο συμβιβασμός, οι παγίδες και ο ανηφορικός δρόμος έως το 2021, όταν θα αρχίσουν να έρχονται χρήματα στην ελληνική οικονομία.
Χρόνος ανάγνωσης: 
19
'
Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνομιλούν μετά τη σύνοδο κορυφής της 19ης Ιουνίου 2020 για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ. [Olivier Hoslet/EPA/AFP]

Τα λεφτά από τις Βρυξέλλες θα έρθουν εγκαίρως; Θα είναι αρκετά για να ορθοποδήσει η οικονομία; Ποιοι θα τα πάρουν; Υπάρχει σχέδιο και πότε θα ανακοινωθεί; Θα φέρουν «μνημόνια» και θα έχουν άλλους όρους; Πώς και πότε θα στηριχθεί η αγορά και οι εργαζόμενοι που έχουν δεχθεί πλήγμα;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα δημιουργούν οι προτάσεις της Επιτροπής για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ – το οποίο συζητείται σήμερα και αύριο σε συνέδριο που διοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ένας δύσκολος συμβιβασμός επιχειρείται να καταστεί εφικτός μέσα στον Ιούλιο, με μεγάλο πολιτικό σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής που έχει ορισθεί για τις 17-18/7. Αφορά στο πακέτο των 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ, από το οποίο η Ελλάδα διεκδικεί περίπου 50 με 60 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021- 2027.

Η εν λόγω μάχη θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσον η χώρα θα έχει εγκαίρως τα αναγκαία χρήματα για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και να αλλάξει «σελίδα». Το ίδιο ισχύει για όλα τα κράτη, ειδικά γι’ αυτά που έχουν περιορισμένες δυνατότητες αντίδρασης και υπέστησαν μεγάλο πλήγμα από την υγειονομική κρίση.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.