Το «αναπτυξιακό» υπουργείο Πολιτισμού

Αυτά είναι όσα φιλοδοξεί να πετύχει το νέο ΥΠΠΟ, καθώς και όλα τα ανοιχτά «μέτωπα» που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα υπουργός Λίνα Μενδώνη.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
Λεπτομέρεια γλυπτού από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η προβλεπόμενη σύνδεσή του με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αναμένεται να αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή Εξαρχείων, Πατησίων και Ομονοίας.

Αναπτυξιακό υπουργείο, το υπουργείο Πολιτισμού; Από την ίδρυση του ως σήμερα –πότε μόνο του και πότε παρέα με το «Επιστημών» ή το «Παιδείας και Θρησκευμάτων» ή το «Τουρισμού», αν και τα τελευταία χρόνια βαδίζει ταίρι τον «Αθλητισμό»– ουδέποτε είχε θεωρηθεί το ΥΠΠΟ αναπτυξιακό υπουργείο, όπως ορίστηκε από την νέα κυβέρνηση. Αρκεί όμως μία εξαγγελία για να ανατρέψει δεδομένα δεκαετιών;

Άλλωστε, πέρα από κάθε κυβερνητικό πρόγραμμα, τις προτεραιότητες που τίθενται από τον εκάστοτε υπουργό και τις επιλογές που καθορίζουν τα μελλοντικώς τεκταινόμενα, υπάρχει και η «κληρονομιά» – είτε αυτή πηγαίνει μισό αιώνα πίσω, στις απαρχές δηλαδή της οργανωτικής δομής και της λειτουργίας του υπουργείου, είτε αφορά πρόσφατες διοικητικές πράξεις, πρωτοβουλίες, αποφάσεις, παραλείψεις που μεταβιβάζονται (θετικά ή αρνητικά) στους διαδόχους.

Επ’ ουδενί λοιπόν μπορεί να θεωρηθεί ότι το ΥΠΠΟ παραδόθηκε «ελεύθερο βαρών», όπως είπε η πρώην υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά στη νέα ηγεσία. Αντιθέτως, πλήθος είναι τα ανοιχτά «μέτωπα» που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα υπουργός Λίνα Μενδώνη, καθώς πολλά προβλήματα παρέμειναν άλυτα: oρισμένα διαιωνισμένα από το παρελθόν, νέα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αγκυλώσεις που δεν ξεπεράσθηκαν και ως τέτοιες παραδόθηκαν ενώ σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και ενέργειες που σκοπό είχαν να προκαταλάβουν τη νέα ηγεσία του.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.