Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κατηγορία:
Κείμενο:
papas.jpg

Σεξ, χρήματα και Παλαιοημερολογίτες: το σχέδιο σχισματικής εκκλησίας στην Θράκη

Στην γεωπολιτικά ευαίσθητη μεθοριακή περιοχή υπάρχουν ήδη προβλήματα στους κόλπους της μουσουλμανικής μειονότητας. Τώρα η τοπική κοινωνία εκφράζει ανησυχίες για προσπάθειες διαίρεσης του χριστιανικού πληθυσμού.

Η ταυτότητα και μόνο των εμπλεκομένων στην υπόθεση την καθιστά αξιοπρόσεκτη και ύποπτη. Πρωταγωνιστής ο Ιωάννης Καρασακαλίδης, πρώην αρχιμανδρίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, που καθαιρέθηκε για σοβαρότατα σεξουαλικά παραπτώματα. Συνεχίζει να δρα στην Αλεξανδρούπολη, εμφανιζόμενος ως ιερέας δήθεν ομολογίας Παλαιοημερολογιτών. Σύμμαχός του η Ζωή Μαζλίμη, πρώην ιερόδουλος που σήμερα εμφανίζεται ως μοναχή, έχοντας στήσει «βιομηχανία θαυμάτων» σε ησυχαστήριο στον Γέρακα Ξάνθης. Το επιδιωκόμενο δημιούργημα: μία σχισματική εκκλησία με ασαφή ταυτότητα, για την ίδρυση της οποίας υπέγραψαν μαζικά παλιννοστούντες από την πρώην ΕΣΣΔ, τους οποίους φαίνεται να παραπλάνησαν πως ιδρύουν «ρωσική εκκλησία» στην Θράκη, υπαγόμενη στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Η υπόθεση της σχεδιαζόμενης «Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, Ροδόπης, Ξάνθης, Ορεστιάδος και πάσης Θράκης» έχει θορυβήσει την κοινωνία της Θράκης, εξοργίσει τους μητροπολίτες της και ανησυχήσει τις κρατικές αρχές. Πρόσωπα που η Εκκλησία της Ελλάδος έχει αποπέμψει προσπαθούν να ιδρύσουν εκκλησία που θα ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο. Τα εν λόγω πρόσωπα τα αποκηρύσσουν, ωστόσο, οι λοιποί «Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί» (Παλαιοημερολογίτες), ενώ το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη