Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
Κείμενο:
ceafghanistan000_9v29te.jpg
Δημοσιογράφοι εργάζονται στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Hamisha Bahar στην Τζαλαλαμπάντ. [WAKIL KOHSAR/AFP]

Σε απόγνωση οι δημοσιογράφοι στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν κάνουν ό,τι μπορούν για να φιμώσουν τους δημοσιογράφους που δεν συμφωνούν μαζί τους, αποδίδοντας τις παρεμβάσεις στην «αλλαγή του συστήματος συμφερόντων». Οι επαγγελματίες της χώρας λένε στο inside story ότι χρειάζονται τη δύναμη του ήρωα της περσικής μυθολογίας Ροστάμ για να κάνουν τη δουλειά τους.
Δημοσιογράφοι εργάζονται στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Hamisha Bahar στην Τζαλαλαμπάντ. [WAKIL KOHSAR/AFP]

Οι Αφγανοί δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερους περιορισμούς, από την έλλειψη πρόσβασης σε πληροφορίες μέχρι την έλλειψη ασφάλειας στην εργασία και τη ζωή τους.

Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ είπε ότι τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να λειτουργούν με «υγιή τρόπο» μέσα στα πλαίσια του νόμου. Οι Ταλιμπάν όμως έχουν καταργήσει στην πράξη τον νόμο για τα μέσα ενημέρωσης του Αφγανιστάν που ίσχυε κατά την προηγούμενη κυβέρνηση και εξέδωσαν μόνο λίγες κατευθυντήριες γραμμές για τις δραστηριότητες των μέσων – ιδίως την απαγόρευση να εμφανίζονται σε τηλεοπτικές ταινίες οι γυναίκες, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και ανησυχία.

Image
zabihullah000_9qp3tj.jpg
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ μιλάει σε συνέντευξη Τύπου στο κυβερνητικό κέντρο ενημέρωσης και πληροφόρησης στην πόλη Καμπούλ, στις 30 Οκτωβρίου 2021. [Hector Retamal/AFP]

Στη χώρα συγκεκριμένα υπήρχαν δύο νόμοι: αυτός για τα μέσα ενημέρωσης και ένας ακόμα, για το δικαίωμα πρόσβασης στην πληροφορία. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν ισχύει οποιοσδήποτε από αυτούς, καθώς οι Ταλιμπάν δεν έχουν πει επίσημα εάν τους εγκρίνουν ή τους απορρίπτουν. Κατά καιρούς έχουν δηλώσει πως έχουν στα χέρια τους ένα προσχέδιο νέου νόμου, αλλά δεν το έχουν δημοσιοποιήσει και κανείς δεν γνωρίζει κάτι σχετικά με τις ρυθμίσεις που περιέχει. Επίσης, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο εάν ισχύουν μέχρι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη