Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user livitsanos
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
offscreen9.jpg

Off Screen: Νέα γενιά, η εύφλεκτη πρώτη ύλη της πολιτικής

Ο θείος που «κάθεται με τη νεολαία» είναι κλασική φιγούρα των γιορτινών συναθροίσεων. Στην πολιτική όμως αυτό είναι πιο δύσκολο. Η «νεολαία», που ψηφίζει πλέον από τα 17, έχει τους δικούς της πολιτικούς κώδικες. Οι τελευταίοι μήνες του 2019 έδειξαν πως, αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες προσεγγίσεις, η νέα γενιά μπορεί το 2020 να αποδειχθεί αστάθμητος παράγοντας εξελίξεων.

Νέα χρονιά - νέα γενιά: Τα δύο ουσιαστικά, με τον κοινό επιθετικό προσδιορισμό, δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Τόσο νοηματικά όσο και ηχητικά.

Όσο όμως παρακινδυνευμένο είναι να επιχειρήσει να προφητεύσει κανείς τι πρόκειται να φέρει (και) στην πολιτική ζωή της χώρας η νέα χρονιά, άλλο τόσο αυθαίρετο είναι να προκαταβάλει τη συμπεριφορά των νέων ανθρώπων απέναντι στην πολιτική.

Ιδίως μάλιστα την τρέχουσα περίοδο. Όταν ασκείται μια διακυβέρνηση που έχει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της, αυτό που συχνά ακούμε να δηλώνουν υπουργοί της: «Να μπει τάξη» στη χώρα.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αρκετές προκλήσεις για να αναμετρηθεί μαζί τους το 2020: την οικονομία, την παραγωγική αναδιάρθρωση, τα πολιτειακά, την εξωτερική πολιτική. Όπως διακηρύττει μάλιστα, έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό για την αντιμετώπισή τους.

Πολλοί όμως –ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης– πιστεύουν ότι ο ένας «απροσδόκητος παράγοντας» για την πορεία της θα μπορούσε να είναι η σχέση που θα διαμορφώσει με τη νέα γενιά. Το κατά πόσο δηλαδή το δόγμα της «κοινωνικής ευταξίας» που πρεσβεύει το –μόλις 6 μηνών– κυβερνητικό σχήμα, θα μπορέσει να συνυπάρξει με διαπιστωμένα όσο και δομικά χαρακτηριστικά των νέων

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη