Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
16'
Κείμενο:
bern.jpg

Αριστεροί επαναστάτες εναντίον Τραμπ και Μπόρις

Γιατί η αριστερά καταφεύγει στους ριζοσπάστες προκειμένου να απαντήσει στους χαρισματικούς πολιτικούς της δεξιάς;

Στις 3 Νοεμβρίου του 2020 διεξάγονται προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και η επανάληψη της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, που έμοιαζε πιο αδιανόητη και από την εκλογή του, είναι ρεαλιστικό σενάριο. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται από την αδυναμία των Δημοκρατικών να βρουν έναν υποψήφιο με τη δυναμική του αδιαφιλονίκητου φαβορί απέναντι στον σημερινό πρόεδρο. Στη Βρετανία, οι Εργατικοί ηττήθηκαν στις εκλογές του Δεκεμβρίου κατά κράτος από από τους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον.

Τόσο οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, όσο και οι Εργατικοί στη Βρετανία βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς στην πολιτική προσωπικότητες που δεν παίζουν με τους παραδοσιακούς πολιτικούς κανόνες και επινοούν γεγονότα ώστε να μεταδώσουν τα πολιτικά τους επιχειρήματα στο εκλογικό κοινό. Αναζητώντας την απάντηση στο φαινόμενο Ντόναλντ-Μπόρις, τα δύο κεντροαριστερά κόμματα στρέφονται στις ακραίες πτέρυγες τους.

Image
000_1m26dk.jpg
O Κόρμπιν με τον σκιώδη υπουργό Οικονομικών Τζον Μακντόνελ. [OLI SCARFF / AFP]

Στις ΗΠΑ είναι το δίδυμο Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μπέρνι Σάντερς, στη Βρετανία ο Κόρμπιν με τον Νο2 του κόμματος, σκιώδη υπουργό Οικονομικών Τζον Μακντόνελ. Όλοι τους θεωρούν ότι η έλευση του Τραμπ και του Μπόρις είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης των λαϊκών στρωμάτων από την κεντροαριστερά, όταν αυτή βρέθηκε στην εξουσία

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη