Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
ceneokl.jpg
[Δημήτρης Μιχαλάκης]

Γιατί ρημάζουν τα νεοκλασικά;

Οι περισσότεροι έχουμε ένα τέτοιο στη γειτονιά μας, από το Παλαιό Φάληρο μέχρι την Κηφισιά: παλιά αρχοντικά που έχουν αφεθεί να γκρεμίζονται. Το πρόβλημα με τους πολλούς κληρονόμους που δεν συνεννοούνται ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα είναι γνωστό, υπάρχουν όμως και συγκεκριμένα νομοθετικά και γραφειοκρατικά εμπόδια, που δεν επιτρέπουν την αξιοποίηση αυτών των κτιρίων.
[Δημήτρης Μιχαλάκης]

Από τις παλιές μονοκατοικίες των Εξαρχείων, πολλές από τις οποίες είναι αυτή την στιγμή ετοιμόρροπες ή/και βανδαλισμένες με γκραφίτι, μέχρι το πρώην ανάκτορο της Φρειδερίκης στο Παλαιό Ψυχικό, η προγραμματισμένη αποκατάσταση του οποίου παραμένει “μπλοκαρισμένη” λόγω προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η ιστορία των διατηρητέων στην Ελλάδα παραμένει τα τελευταία χρόνια μια ανοικτή πληγή για την χώρα αλλά και για τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους.

Δεν έχεις χρόνο να διαβάσεις; Πάτα εδώ!

Τα κοιτάμε με θαυμασμό και συχνά ευχόμαστε να ζούσαμε σε ένα τέτοιο σπίτι. Είναι όμως πραγματικά τυχεροί αυτοί που βρίσκονται με ένα διατηρητέο κτίριο; Δεν είναι βέβαιο, αφού ισχύει το ίδιο όπως και με τα αυτοκίνητα-αντίκες: τα πάντα κοστίζουν 2 και 3 φορές περισσότερο. Με τη διαφορά πως ακόμα και όταν ο ιδιοκτήτης είναι εύπορος, τα εμπόδια για τη συντήρηση και την ανάδειξη ενός διατηρητέου είναι πολλά. Όταν μάλιστα η οικονομική δυνατότητα δεν υπάρχει, το “ρήμαγμα” είναι σχεδόν μονόδρομος.
Το ελληνικό κράτος, εκτός από την αδυναμία να καταγράψει με ακρίβεια τον αριθμό των διατηρητέων και να περιορίσει τη γραφειοκρατία στην έκδοση των αδειών, ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες αποκατάστασής τους

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη