Δημοψήφισμα στην Ιταλία: Είμαστε μπροστά στην επόμενη ευρωπαϊκή κρίση;

H Ιταλία ήταν ο προάγγελος όλων των πολιτικών δονήσεων της Ευρώπης κατά τον τελευταίο αιώνα. Τώρα τα διεθνή μέσα προσπαθούν να μείνουν ψύχραιμα μπροστά στην περίπτωση νίκης του ΟΧΙ, όπως προβλέπουν οι δημοσκόποι, στο ρεφερέντουμ της Κυριακής. Ένας έμπειρος Ιταλός δημοσιογράφος εξηγεί τη σημασία του αποτελέσματος.
Χρόνος ανάγνωσης: 
4
'
[FILIPPO MONTEFORTE / AFP]

Λίγα εικοσιτετράωρα μας χωρίζουν από το συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου στην Ιταλία. Για τους περισσότερους είναι το δημοψήφισμα που θα αλλάξει την τύχη της χώρας και πιθανότατα θα επηρεάσει το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης. Για τους πιο ψύχραιμους πρόκειται μόνο για ένα ακόμη επεισόδιο της πολυτάραχης ιταλικής σύγχρονης πολιτικής ιστορίας.

Το συνταγματικό δημοψήφισμα, στο οποίο κρίνονται πολλά, έχει διχάσει τους Ιταλούς με αποτέλεσμα οπαδοί του ΝΑΙ και του ΟΧΙ να συμβιώνουν συχνά –και καθόλου ειρηνικά– κάτω από την ίδια οικογενειακή ή κομματική στέγη. Αναμένουμε ένα ντέρμπι α λα ιταλικά ανάμεσα σε συστημικούς (ΝΑΙ) και αντικαθεστωτικούς (ΟΧΙ) με αμφίβολα αποτελέσματα, αφού οι δημοσκοπήσεις, που προβλέπουν νίκη του ΟΧΙ με διαφορά 10%, έχουν επανειλημμένα διαψευστεί στο παρελθόν.

Τι πραγματεύεται το δημοψήφισμα;

Το ιταλικό σύνταγμα έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες καθώς σχεδιάστηκε το 1948 με κύριο σκοπό να αποτραπεί η άνοδος ενός νέου Μουσολίνι. Δυσχεραίνει, έτσι τη δυνατότητα αυτοδυναμίας ενός κόμματος υποδεικνύοντας τον δρόμο των συνεργασιών ως τη πιο εφικτή λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Δίνει επίσης μεγάλες εξουσίες στις περιφέρειες και λίγες, σε σχέση με άλλα κράτη, στην κεντρική κυβέρνηση. Γεγονός που προκαλεί κωλυσιεργία σε πολλούς τομείς της πολιτικής ζωής.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.