Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
4'
Κατηγορία:
Κείμενο:
Βίντεο:
refer.jpg
[FILIPPO MONTEFORTE / AFP]

Δημοψήφισμα στην Ιταλία: Είμαστε μπροστά στην επόμενη ευρωπαϊκή κρίση;

H Ιταλία ήταν ο προάγγελος όλων των πολιτικών δονήσεων της Ευρώπης κατά τον τελευταίο αιώνα. Τώρα τα διεθνή μέσα προσπαθούν να μείνουν ψύχραιμα μπροστά στην περίπτωση νίκης του ΟΧΙ, όπως προβλέπουν οι δημοσκόποι, στο ρεφερέντουμ της Κυριακής. Ένας έμπειρος Ιταλός δημοσιογράφος εξηγεί τη σημασία του αποτελέσματος.
[FILIPPO MONTEFORTE / AFP]

Λίγα εικοσιτετράωρα μας χωρίζουν από το συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου στην Ιταλία. Για τους περισσότερους είναι το δημοψήφισμα που θα αλλάξει την τύχη της χώρας και πιθανότατα θα επηρεάσει το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης. Για τους πιο ψύχραιμους πρόκειται μόνο για ένα ακόμη επεισόδιο της πολυτάραχης ιταλικής σύγχρονης πολιτικής ιστορίας.

Το συνταγματικό δημοψήφισμα, στο οποίο κρίνονται πολλά, έχει διχάσει τους Ιταλούς με αποτέλεσμα οπαδοί του ΝΑΙ και του ΟΧΙ να συμβιώνουν συχνά –και καθόλου ειρηνικά– κάτω από την ίδια οικογενειακή ή κομματική στέγη. Αναμένουμε ένα ντέρμπι α λα ιταλικά ανάμεσα σε συστημικούς (ΝΑΙ) και αντικαθεστωτικούς (ΟΧΙ) με αμφίβολα αποτελέσματα, αφού οι δημοσκοπήσεις, που προβλέπουν νίκη του ΟΧΙ με διαφορά 10%, έχουν επανειλημμένα διαψευστεί στο παρελθόν.

Τι πραγματεύεται το δημοψήφισμα;

Το ιταλικό σύνταγμα έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες καθώς σχεδιάστηκε το 1948 με κύριο σκοπό να αποτραπεί η άνοδος ενός νέου Μουσολίνι. Δυσχεραίνει, έτσι τη δυνατότητα αυτοδυναμίας ενός κόμματος υποδεικνύοντας τον δρόμο των συνεργασιών ως τη πιο εφικτή λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Δίνει επίσης μεγάλες εξουσίες στις περιφέρειες και λίγες, σε σχέση με άλλα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη