Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cemsf90525_medium.jpg
Στο Κέντρο Φροντίδας Ημέρας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. [©MSF/Evgenia Chorou]

Ραγδαία αύξηση στις πρόσφυγες/μετανάστριες που πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις γυναίκες που ζητούν προφυλακτική αγωγή για τον ιό HIV/ΑIDS λόγω σεξουαλικής κακοποίησης. Οι γιατροί που τις υποδέχονται μιλούν στο inside story για τις συνθήκες ζωής τους και τον φόβο, τον θυμό και τις ενοχές που ακολουθούν τη βία.
Στο Κέντρο Φροντίδας Ημέρας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. [©MSF/Evgenia Chorou]

«Η Φλοράνς είναι 29 ετών, κατάγεται από το Καμερούν και μένει στο πάρκο της Κυψέλης με την 4χρονη κόρη της. Προσπαθεί εδώ και καιρό να βρει ένα κατάλυμα για να προστατεύσει το παιδί της – είναι μόνες οι δυο τους. Τους επιτέθηκαν νύχτα τέσσερις άνδρες· την χτύπησαν, την ακινητοποίησαν. Ο ένας κρατούσε τη μικρή της κόρη κι έκλεινε με το χέρι το στόμα της. Η Φλοράνς τους μιλούσε γαλλικά αλλά δεν ήξερε αν την καταλάβαιναν. Παρακαλούσε να μην πειράξουν το παιδί της. Τη βίασαν με τη σειρά, ενώ ο ένας μετά τον άλλον κρατούσαν ακίνητο το παιδί. Η νεαρή γυναίκα προσπαθούσε να έχει οπτική επαφή με το κοριτσάκι της, ενώ το κορμί της έμοιαζε να μην έχει σημασία – ούτε καν αισθανόταν κάτι. Όταν άφησαν την ίδια και το παιδί, που είχε παρακολουθήσει χωρίς να καταλαβαίνει όλη τη σκηνή, ευχαριστούσε τον Θεό που δεν το πείραξαν. Έτρεμε ολόκληρη, ενώ έσφιγγε στην αγκαλιά της τη μικρούλα. Τι να της έλεγα; Πώς να την παρηγορήσω; Τι εξήγηση επίσης να δώσω σε εκείνα τα μεγάλα, γεμάτα πανικό μάτια του παιδιού;»

Τη συγκλονιστική αυτή ιστορία μάς διηγήθηκε η πνευμονολόγος στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός, Χρύσα Μπότση, με την οποία μιλήσαμε για ένα θέμα που μοιάζει να αγνοούν τα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη