Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cover-quantum.jpg

Πώς θα μας αλλάξουν τη ζωή οι κβαντικοί υπολογιστές (και πότε);

Οι υπολογιστές του μέλλοντος θα μπορούν να λύσουν οποιοδήποτε πρόβλημα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Να αναλύουν τεράστιους όγκους δεδομένων. Να προβλέπουν τον καιρό μακροπρόθεσμα. Να διαβάζουν τη σκέψη. Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε αυτή τη συναρπαστική και ταυτόχρονα ανησυχητική προοπτική για την ανθρωπότητα;

Φέρτε στο μυαλό σας τον πιο προηγμένο υπολογιστή που έχετε δει. Ε, καμία σχέση. Ο κβαντικός υπολογιστής θα γίνει ο πλέον εμβληματικός εκπρόσωπος μιας νέας γενιάς συστημάτων, ή ορθότερα το σύμβολο μιας τεχνολογικής επανάστασης που υπόσχεται να αλλάξει τον κόσμο. Δεν είναι ότι θα αντικαταστήσει τους υπολογιστές όπως τους γνωρίζουμε σήμερα. Απλώς θα τους κάνει να μοιάζουν όπως ένα κομπιουτεράκι δίπλα σε ένα σύγχρονο laptop.

Προφανώς δεν αναφερόμαστε σε αισθητικά κριτήρια, αλλά στις δυνατότητές των κβαντικών, οι οποίες θα υπερβαίνουν κατά πολύ τις αντίστοιχες των μηχανημάτων που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Πόσο πολύ;

Κατά πάρα πολύ. Ας πούμε ότι θα είναι 100 εκατομμύρια φορές ταχύτεροι από το γρηγορότερο laptop της αγοράς. Κι αυτό γιατί η λειτουργία τους θα βασίζεται σε κβαντομηχανικά φαινόμενα.

Image
rquantum.jpg

Μπερδευτήκατε; Με το δίκιο σας.

Πώς θα μοιάζουν;

Για να είμαστε 100% ειλικρινείς, δεν ξέρουμε πώς μοιάζουν, πολύ απλά γιατί δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί ο πρώτος.

Για να είμαστε 100% ακριβείς, έχει κατασκευαστεί, αλλά δεν ανταποκρίνεται 100% στην περιγραφή (και τις προσδοκίες) του κβαντικού υπολογιστή.

Το βέβαιο είναι πως, όταν υλοποιηθούν κβαντικοί υπολογιστές μεγάλης κλίμακας, δεν θα μοιάζουν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη