Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
cefight000_33396m9.jpeg
Το λογότυπο της ΜΚΟ Fight Impunity (Πολεμήστε την Ατιμωρησία), με επικεφαλής τον ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Πιέρ-Αντόνιο Παντσέρι, που κατηγορείται για διαφθορά. [JOHN THYS/AFP]

Qatargate: Το λόμπι του γίγαντα

Ανάμεσα στις τηλεφωνικές συνομιλίες του Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, «εγκεφάλου» του δικτύου γύρω από την πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής Εύα Καϊλή στην υπόθεση Qatargate, υπήρχε μία με την πρώην σύζυγό του, στην οποίαν έκανε λόγο για δώρα που χρηματοδοτούνταν με την πιστωτική κάρτα του «γίγαντα».
Το λογότυπο της ΜΚΟ Fight Impunity (Πολεμήστε την Ατιμωρησία), με επικεφαλής τον ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Πιέρ-Αντόνιο Παντσέρι, που κατηγορείται για διαφθορά. [JOHN THYS/AFP]

O πρέσβυς του Κατάρ στις Βρυξέλλες, Αμπντουλαζίζ Αχμέντ αλ-Μάλκι, είναι πιο ψηλός και εύσωμος από τον μέσο άνθρωπο και προηγουμένως υπηρετούσε επί πολλά χρόνια στην Ιταλία. Εξού και το παρατσούκλι του: «il gigante». Πρόκειται για ένα γίγαντα που αντιπροσωπεύει μια μικροσκοπική χώρα. Ο αλ-Μάλκι γνώρισε στην Ιταλία, όπου υπηρέτησε για μια εξαετία, τον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι: ήταν ο πανίσχυρος πρόεδρος της DROI, της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το 2019 ο Παντσέρι απέτυχε να εκλεγεί ευρωβουλευτής και ίδρυσε μαζί με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, τον σύντροφο της Εύας Καϊλή, την οργάνωση Fight Impunity (Πολέμα την Ατιμωρησία). H σχέση και των δύο με το Κατάρ προϋπήρχε. Την περασμένη Παρασκευή οι βελγικές αρχές συνέλαβαν τους δύο άντρες, την κ. Καϊλή και άλλους δύο Ιταλούς, για μια υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού από αξιωματούχους του Κατάρ.

O ιταλός υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι είπε, μιλώντας με αφορμή την προσαγωγή των πέντε την περασμένη Παρασκευή, ότι «λίγα σάπια μήλα δεν μπορούν να αλλοιώσουν την εικόνα που έχει κτίσει το Ευρωκοινοβούλιο εδώ και δεκαετίες».

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη