Το ψυχικό φορτίο της πυρκαγιάς

Οι παρεμβάσεις έχουν ξεπεράσει συνολικά τις δύο χιλιάδες για τους ανθρώπους που έζησαν την πύρινη κόλαση στο Μάτι ενώ τους τελευταίους μήνες τα περιστατικά ψυχολογικής στήριξης παρουσιάζουν αυξητική τάση.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
Μία από τις ζωγραφιές παιδιών 9-11 ετών από την ετήσια έκθεση του Αθλητικού Συλλόγου Νέου Βουτζά «Η Πρόοδος».

«Έχει περάσει ένας χρόνος αλλά για εμάς είναι σαν να συνέβη χθες. Και άλλαξε τα πάντα. Πώς να σας το εξηγήσω; Ακόμα και ο τρόπος που οδηγούμε έχει αλλάξει. Πλησιάζουμε στους δρόμους που πέρασε η φωτιά και αποπροσανατολιζόμαστε. Ξεκινάς το πρωί να πας στη δουλειά σου και δεν αναγνωρίζεις τον τόπο σου. Είναι ένας άγριος τόπος».

Η Ελευθερία περιγράφει στο inside story τις τραυματικές συνθήκες που βιώνουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά που έπληξε βάναυσα την περιοχή κοστίζοντας τη ζωή σε 102 ανθρώπους. Από αυτούς, οι 74 κάηκαν σε δρόμους και οικόπεδα τρέχοντας να σωθούν από τις φλόγες. Η πλειοψηφία τους ήταν ηλικιωμένοι, βρέφη και μικρά παιδιά.

Η ίδια όταν ξεκινά να μιλά για την καταστροφή κομπιάζει. «Είναι ένας βήχας, αλλεργικός, που επιδεινώνεται όταν αγχώνομαι», εξηγεί τονίζοντας ότι η καταστροφή έχει επηρεάσει συνολικά την ψυχολογία της κοινότητας. «Ακόμα και όσοι δεν χάσαμε σπίτια και ανθρώπους, κάποιον γνωρίζουμε που θρηνεί κάποιον δικό του, που έχει καεί το σπίτι του, που ζει μέχρι σήμερα σε έναν καταυλισμό», σημειώνει. Θέλοντας λοιπόν να στηρίξει όπως μπορεί τους συντοπίτες της εκπαιδεύτηκε πάνω στη διαχείριση ψυχολογικών δυσκολιών από την Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) και αμέσως μετά ανέλαβε το συντονισμό της πρώτης ομάδας αυτοβοήθειας στη Νέα Μάκρη.

«Σκοπός μας ήταν να ενδυναμώσουμε τους πολίτες ώστε να έχουν οι ίδιοι πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της κοινότητας τους», εξηγεί ο ψυχολόγος της ΕΠΑΨΥ Φώτης Βασιλόπουλος.

Από τις υλικές πληγές στο ψυχικό τραύμα

Από την επομένη της πυρκαγιάς, εθελοντές και οργανώσεις έσπευσαν στην περιοχή για την υποστήριξη των κατοίκων. «Πάνω από 3.500 εθελοντές μετρήθηκαν τον πρώτο μήνα και ήρθαν πάρα πολλοί τόνοι τρόφιμα», θυμάται η Μαρία Καναβάκη, κοινωνική λειτουργός στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Μαραθώνα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.