Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
untitled-1.jpg
[LOUISA GOULIAMAKI / AFP]

Τα μυστήρια της πυρκαγιάς στο Πόρτο Ράφτη που έκαψε 7.000 στρέμματα το 2013 (Μέρος Α’)

Το ευτύχημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα. Ξετυλίγεται όμως μια άλλη πτυχή με διφορούμενες πραγματογνωμοσύνες και δικαστικές αποφάσεις που σχετίζονται με τις ζημιές και τις αποζημιώσεις που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας όταν δεν υπάρχουν θύματα και η εικόνα της πύρινης λαίλαπας φεύγει από την τηλεόραση.
[LOUISA GOULIAMAKI / AFP]

Ήταν 2 Αυγούστου 2013, ημέρα Παρασκευή. Η θερμοκρασία στους 31 βαθμούς Κελσίου και η ταχύτητα του ανέμου στα 16,7 χλμ. την ώρα, λίγο λιγότερο από τα 18,6 χλμ. που ήταν η μέση ταχύτητα εκείνο τον Αύγουστο. Η ριπή του ανέμου ήταν ισχυρότερη στα 49 χλμ. την ώρα, έναντι μέσης τιμής 44,9 χλμ. όλες τις ημέρες του Αυγούστου του 2013.

Παρά τις συστάσεις της πολιτείας, της Πυροσβεστικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα στη διάρκεια του καλοκαιριού, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η αποφυγή υπαίθριων εργασιών που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά δηλαδή οξυγονοκολλήσεις, η χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες, στην περίβολο του σουπερμάρκετ Lidl στο 2o χιλιόμετρο της λεωφόρου Πόρτο Ράφτη προς Μαρκόπουλο, γίνονταν εργασίες για την ανακατασκευή της περίφραξης του οικοπέδου. Το συνεργείο δούλευε και ο τροχός του εργάτη έκοβε το μέταλλο της περίφραξης πετώντας με δύναμη σπίθες. Το κακό δεν άργησε να συμβεί.

Οι σπίθες προκάλεσαν φωτιά στο γειτονικό αμπέλι, καίγοντας και ένα πλαστικό σκάφος. Η φωτιά πέρασε πολύ γρήγορα στην γύρω περιοχή και μακρύτερα, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική και οικονομική καταστροφή σε εκατοντάδες ιδιοκτησίες. Η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη