Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cehallucinations.jpg
[Eros Dervishi for STAT]

Ψευδαισθήσεις: Ένας συναρπαστικός περίπατος στα άγνωστα μονοπάτια του ανθρώπινου νου

Ο σπουδαίος νευρολόγος Όλιβερ Σακς χαρτογράφησε το μυαλό των ανθρώπων που υποφέρουν από αισθητηριακές διαταραχές και ψευδαισθήσεις κάθε είδους. Και το έκανε με τρόπο απλό, εύγλωττο, και συχνά διασκεδαστικό, τόσο που ο αναγνώστης να μην αισθάνεται ότι διαβάζει ένα εκλαϊκευμένο ιατρικό δοκίμιο, αλλά ένα συναρπαστικό αφήγημα.
[Eros Dervishi for STAT]

Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού οι επιστήμονες που έχουν γράψει βιβλία τα οποία αφενός θεωρούνται κομβικά για την εκλαΐκευση της επιστήμης τους, και αφετέρου ενισχύουν διαχρονικά το επιστημονικό τους κύρος. Ένας από αυτούς είναι αναμφίβολα ο Όλιβερ Σακς, ο κορυφαίος Αμερικανός νευρολόγος που πέθανε το 2015 σε ηλικία 82 ετών. Το τελευταίο βιβλίο που έγραψε πριν τον θάνατό του, κυκλοφόρησε πρόσφατα και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ροπή, με τον τίτλο «Ψευδαισθήσεις».

Image
sacks_cover.jpg

Ο τίτλος είναι απολύτως δηλωτικός του περιεχομένου του: μελετά τα μυστήρια του ανθρώπινου νου, εστιάζοντας στις ψευδαισθήσεις κάθε είδους. Δεν επικεντρώνεται μόνο στις προφανείς οπτικές ψευδαισθήσεις, αλλά επεκτείνεται και σε όσους ακούν, οσφραίνονται, γεύονται ή νιώθουν κάτι που δεν υπάρχει. Μελετά πολυάριθμες περιπτώσεις, η καθεμιά με ξεχωριστό ενδιαφέρον: Από εκείνους που ακούνε φωνές, μέχρι εκείνους που υποφέρουν από υπνοπομπικές ψευδαισθήσεις (αυτές που έρχονται αμέσως μόλις ξυπνήσουμε), κι από αυτούς που βλέπουν περίτεχνα μοτίβα όταν έχουν ημικρανία, μέχρι τα παιδιά που έχουν φανταστικούς φίλους.

Ο Σακς σκύβει πάνω από συγκεκριμένα περιστατικά και τα φωτίζει τόσο που ο αναγνώστης βιώνει την εκάστοτε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη