Τακτικές “Greek Statistics” από Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της Πυροσβεστικής

​Με μία επικοινωνιακή επίθεση σε τρία μέτωπα (Βρυξέλλες-Ιταλία-Ελλάδα), η Κομισιόν ισχυρίστηκε πως από το 2010 όχι μόνο δεν έγιναν περικοπές στην πυροπροστασία, αλλά αντιθέτως αυξήθηκαν οι δαπάνες της Πυροσβεστικής. Τα στοιχεία λένε μια διαφορετική ιστορία.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
[ARIS MESSINIS / AFP]

Κάτι αξιοπερίεργο συνέβη τις εβδομάδες που κύλησαν μετά από την καταστροφή στο Μάτι. Το τι έφταιξε συζητήθηκε αδιάκοπα δημόσια και ιδιωτικά, αλλά ελάχιστοι έριξαν το φταίξιμο στην τρόικα, στα μνημόνια, στη λιτότητα. Αυτό είναι αξιοπερίεργο σε μια χώρα όπου πολλοί υποστηρίζουμε ότι για πολλά φταίνε «οι άλλοι».

Από την αρχή της κρίσης ως σήμερα κόπηκαν από την Πυροσβεστική από 600 έως 1.000 εκατομμύρια, παρόλα αυτά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαδίδουν ένα χονδροειδές ψέμα

Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι απλούστατα αυτή τη φορά δεν έφταιγαν οι ξένοι. Μία άλλη, πιο υποκειμενική, είναι πως το δράμα ήταν τόσο μεγάλο, τόσο εθνικό, τόσο υπαρξιακό, ώστε ερμηνείες που αφορούσαν τους άλλους δεν χωρούσαν.

Αυτό όμως που λίγοι διανοήθηκαν να πουν εδώ, ειπώθηκε αρχικά εκτός Ελλάδας. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν του κορυφαίου Ιταλού δημοσιογράφου Φεντερίκο Φουμπίνι, ο οποίος σε άρθρο του στην Corriere della Sera στις 25 Ιουλίου υποστήριξε πως η πυροπροστασία στην Ελλάδα έπεσε ενδεχομένως θύμα των προγραμμάτων λιτότητας.

Τα απόνερα του άρθρου της Corriere έφτασαν αυθημερόν στην Φρανκφούρτη, όπου η FAZ δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Είναι συνυπεύθυνοι οι δανειστές;». Αλλά το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας εστίαζε περισσότερο στην αποδόμηση των επιχειρημάτων της Corriere παρά στην υιοθέτησή τους.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.