Προϋπολογισμός 2021: Με θετική ψυχολογία και μια γυάλινη σφαίρα

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται μπροστά στο «πείραμα» της κατάρτισης προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά – ένα έτος αβεβαιότητας για την πανδημία και απόλυτης βεβαιότητας για την οικονομική κρίση.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Δ) και ο αναπληρωτής του Θόδωρος Σκυλακάκης στη Βουλή, 14/10/2020. [Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Στην Ελλάδα έχουν καταρτιστεί προϋπολογισμοί με όρους «εθνικής αναγέννησης», όπως οι μεταπολιτευτικοί του Κωνσταντίνου Καραμανλή· προϋπολογισμοί με όρους καθαρά πολιτικούς, όπως αυτοί των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου· προϋπολογισμοί με όρους λιτότητας, όπως αυτοί της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη· προϋπολογισμοί με όρους «επίτευξης εθνικών στόχων», όπως αυτοί των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη για το ευρώ· προϋπολογισμοί με δημοσιονομική εποπτεία, όπως αυτοί των κυβερνήσεων μετά το 2009. Φαίνεται όμως ότι για πρώτη φορά στην χώρα, το 2021 θα καταρτιστεί τακτικός προϋπολογισμός με όρους …ψυχολογίας.

Ο επίσημος τακτικός προϋπολογισμός του κράτους δεν έχει ακόμη κατατεθεί στο κοινοβούλιο, έτσι ώστε να ακολουθήσει η 4ήμερη συζήτησή του, που ως γνωστόν τελειώνει με ονομαστική ψηφοφορία, που συνιστά ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης στην εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό θα γίνει τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Από τη Βουλή όμως έχει ήδη ολοκληρωθεί η επεξεργασία του προσχεδίου του, το οποίο κατατέθηκε στις 5 Οκτωβρίου. Προκειμένου –όπως προβλέπουν οι εθνικοί και οι κοινοτικοί κανονισμοί– να υπάρξει η ανάλογη επεξεργασία, ώστε να αποτιμηθεί σωστά ο οικονομικός προγραμματισμός της χώρας για την επόμενη χρονιά.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.