Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
cemitsotakisstaikouras4986476.jpg
Ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών στη συζήτηση στη Βουλή για την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2020, την 18η Δεκεμβρίου 2019. [Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

Οι μειώσεις που θα γίνουν σε φόρους-εισφορές και από τι εξαρτώνται

Ποιες ελαφρύνσεις θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου με βάση τον Προϋπολογισμό του 2020 και το νέο κύμα παροχών του Μαΐου. Οι μειώσεις που δεν έχουν ακόμη διασφαλισθεί και συνδέονται με την πορεία της οικονομίας, αλλά και με το αν θα πουν «ναι» οι δανειστές στη μείωση του στόχου περί πλεονασμάτων.
Ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών στη συζήτηση στη Βουλή για την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2020, την 18η Δεκεμβρίου 2019. [Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

Ο Προϋπολογισμός του 2020 ψηφίστηκε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου από τη Βουλή, αν και τα «μερεμέτια» επιπλέον παροχών συνεχίζονται. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη μείωση του ΕΝΦΙΑ και της Εισφοράς Αλληλεγγύης εντός του 2020, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε χθες νέα αύξηση του μερίσματος, που τώρα διατίθεται σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Το «παζλ» των μειώσεων φόρων και εισφορών είναι στο ξεκίνημά του. Θα ολοκληρωθεί το 2023 με βάση τον κυβερνητικό προγραμματισμό, δηλαδή με το τέλος της 4ετίας. Έως τότε η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα και ενδεχομένως πρόσθετες ελαφρύνσεις, τις οποίες έχει ανάγκη η οικονομία μετά από τον πακτωλό μέτρων που έφεραν τα μνημόνια.

Η εφαρμογή όμως των μέτρων ελάφρυνσης που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες και χρόνια –και έχει απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία και κοινωνία μετά από έτη υπερφορολόγησης– δεν είναι δεδομένη. Μόνο ένα μέρος των παροχών έχει θεσπιστεί. Οι υπόλοιπες εξαρτώνται από το αν θα πετύχει η διαπραγμάτευση για χαμηλότερα πλεονάσματα και η προσπάθεια για την τόνωση της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Τα μέτρα που εφαρμόσθηκαν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη