Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Tags:
Κείμενο:
cehousedust.jpg

Πώς να προστατευτούμε από τα βλαβερά μικροσωματίδια στο σπίτι μας

Στα σπίτια μας παράγονται ή μπαίνουν από έξω μεγάλοι αριθμοί μικροσωματιδίων, που μπορούν να φτάσουν σε επικίνδυνες συγκεντρώσεις. Ο επίκουρος καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών Γιώργος Σαχαρίδης μάς δίνει καθημερινές πρακτικές συμβουλές για να τα κρατήσουμε έξω από την πόρτα μας.

Σκόνη, γύρη, καπνός, άμμος, αλεύρι, ακόμα και η ζάχαρη άχνη: όλα αποτελούνται από τα λεγόμενα μικροσωματίδια (PM, particulate matters). Τα PM έχουν πολλά διαφορετικά σχήματα, χρώματα και μεγέθη και μπορεί να είναι φτιαγμένα από τελείως διαφορετικά πράγματα. Αυτό που έχει όμως σημασία για την υγεία μας, δεν είναι η σύστασή τους, αλλά το μέγεθός τους. Ο λόγος είναι ότι κάποια από αυτά είναι τόσο μικρά, που αιωρούνται και γι' αυτό μπορούμε να τα εισπνεύσουμε.

Τα πιο επικίνδυνα είναι δύο ειδών: τα PM10, που έχουν μέγεθος 10 «μικρά» (μm, ή αλλιώς μικρόμετρα) και τα ακόμα μικρότερα PM2,5, με μέγεθος 2,5 μικρά. Τα PM2,5 είναι τα πιο επιβλαβή για τον οργανισμό, γιατί μπορούν να φτάσουν μέσα από την αναπνοή και τις κυψελίδες των πνευμόνων σε όλον τον οργανισμό, σε όλα τα όργανα, μέχρι και στο αίμα. Τα PM10 είναι λιγότερο επικίνδυνα – έχει αποδειχθεί ότι, αν κάποιος δεν είναι καπνιστής, δεν έχει «γδάρει» δηλαδή τους αεραγωγούς του με το κάπνισμα, αν έχει αυτό που θα λέγαμε ένα καλό σύστημα μύτης και πνευμόνων, συνήθως κατακρατούνται στη μύτη. Παρόλα αυτά, σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν και αυτά πρόβλημα.

Image
saharidis_photo.png
Ο Γιώργος Σαχαρίδης.

Ο μηχανολόγος μηχανικός Γιώργος Σαχαρίδης, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη