Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
16'
Κείμενο:
xartis.jpg

Απροστάτευτη η Κρήτη από τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστήμονες και τοπική αυτοδιοίκηση ασκούν κριτική στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, υποστηρίζοντας ότι δεν προστατεύει επαρκώς την Κρήτη από τις έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Την Πέμπτη, 27 Ιουνίου, το κλίμα στον πολυχώρο Αθηναΐς ήταν πανηγυρικό. Παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, και του πλέον απελθέντος πρέσβη της Γαλλίας, Κριστόφ Σαντεπί, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ υπέγραψαν τις συμβάσεις παραχώρησης δύο θαλάσσιων περιοχών για την πραγματοποίηση ερευνών με σκοπό τον εντοπισμό και την εξόρυξη υδρογονανθράκων ανοιχτά της Κρήτης. Το μέγεθος των δύο περιοχών -που έχουν παραχωρηθεί προς τις Total, ExxonMobil, και ΕΛΠΕ με ποσοστά 40%, 40% και 20% αντίστοιχα- είναι μακράν το μεγαλύτερο που έχει ποτέ παραχωρήσει ελληνική κυβέρνηση σε πετρελαϊκές εταιρείες. Συγκεκριμένα, το πρώτο θαλάσσιο οικόπεδο, που βρίσκεται δυτικά της Κρήτης, έχει μέγεθος 20.058,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ το δεύτερο, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του νησιού, έχει μέγεθος 19.868,37 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Από κοινού τα δύο θαλάσσια οικόπεδα έχουν σχεδόν πέντε φορές το μέγεθος της Κρήτης.

Με δύο λόγια

Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ υπέγραψαν τις συμβάσεις παραχώρησης δύο μεγάλων θαλάσσιων περιοχών για την

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη