Η Intellexa παρακάμπτει τους ισραηλινούς κανόνες μέσω Αθήνας

Ενώ επιχειρήσεις όπως η NSO κλονίζονται από τις αντιδράσεις κατά της επιθετικής ισραηλινής βιομηχανίας κυβερνοόπλων, με κάποιες από αυτές να κλείνουν, η Intellexa, που ανήκει σε έναν πρώην Ισραηλινό αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών, έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα – και οι δουλειές πάνε εξαιρετικά. Μια έρευνα του Ομέρ Μπενγιάκομπ της Haaretz.
Χρόνος ανάγνωσης: 
24
'
Στιγμιότυπο από βίντεο στην ιστοσελίδα της Intellexa.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας είναι η κύρια πύλη εισόδου στην Κύπρο, γνωστή για τα παραθαλάσσια θέρετρα και τη χαλαρή φορολογία της. Περίπου 300.000 Ισραηλινοί πέρασαν από το αεροδρόμιο Hermes μόνο το 2019. Αυτοί και άλλοι μπορεί να σοκαριστούν όταν μάθουν ότι νωρίτερα φέτος, μια ισραηλινής ιδιοκτησίας εταιρεία κρίθηκε ένοχη για την παράνομη συλλογή προσωπικών δεδομένων από ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν κάποια από τα δωρεάν συστήματα WiFi του αεροδρομίου. Κατά τη διάρκεια περίπου έξι μηνών το 2019, η εταιρεία WiSpear, όπως διαπίστωσαν τα δικαστήρια στην Κύπρο, συνέλεξε πληροφορίες μέσω τριών σημείων πρόσβασης που είχε εγκαταστήσει στο αεροδρόμιο, δήθεν για να βοηθήσει στην ενίσχυση του ασύρματου σήματος και να παρέχει ταχύτερο διαδίκτυο στους ταξιδιώτες.

Αν και τα δικαστήρια διαπίστωσαν ότι η εταιρεία δεν επιχείρησε ποτέ να εξατομικεύσει τα δεδομένα που συνέλεξε και ότι κανένα άτομο δεν έπαθε άμεση βλάβη ως αποτέλεσμα, σημείωσαν ότι οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν προστατεύονταν από την κυπριακή και την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Στην εταιρεία, η οποία, σύμφωνα με το δικαστήριο, συνέλεξε τις πληροφορίες μόνο για σκοπούς επίδειξης, επιβλήθηκε πρόστιμο 26.000 ευρώ για το περιστατικό.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.