Αγάπη στον καιρό της μαζικής μετανάστευσης: μια διαφορετική ματιά στο συνοικέσιο

Ο γάμος από συνοικέσιο, κοινή πρακτική στις χώρες καταγωγής των περισσότερων μεταναστών, δεν χαίρει της εκτίμησης των δυτικών και συχνά γίνεται αιτία εκδήλωσης ρατσισμού. Είναι όμως το «απόλυτο κακό», που καταστέλλει τη δύναμη της αγάπης, ή μπορεί να προκαλέσει εξίσου βαθιά συναισθήματα με την ελεύθερη επιλογή συντρόφου;
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Ομαδικός γάμος στο Καράτσι του Πακιστάν, τον Μάιο του 2018. [Rizwan Tabassum/AFP]

Στο βιβλίο του Εγκώμιο για τον Έρωτα (2009), ο Γάλλος κομμουνιστής φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού επιτίθεται στην έννοια της «αγάπης χωρίς ρίσκο», την οποία βλέπει στην εμπορική γλώσσα που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες γνωριμιών που υπόσχονται στους πελάτες τους «έρωτα, αλλά χωρίς κεραυνοβόλημα». Για τον Μπαντιού, η αναζήτηση της «τέλειας αγάπης χωρίς πόνο» υποδεικνύει μια «σύγχρονη» παραλλαγή των «παραδοσιακών» πρακτικών του προσυμφωνημένου γάμου – μια «ακίνδυνη», υπολογισμένη προσέγγιση της αγάπης, που αποσκοπεί στη μείωση της έκθεσής μας στις διαφορές: «Η ιδέα είναι ότι υπολογίζετε ποιος έχει τα ίδια γούστα, τις ίδιες φαντασιώσεις, κάνει τις ίδιες διακοπές, θέλει τον ίδιο αριθμό παιδιών. Προσπαθούν να επιστρέψουν σε συμφωνημένους γάμους», γράφει ο Μπαντιού. Ο φιλόσοφος και θεωρητικός του πολιτισμού Σλαβόι Ζίζεκ συνυπογράφει παρόμοιες ιδέες για τα συνοικέσια, αναφερόμενος σε αυτά ως μια «προ-νεωτερική διαδικασία».

Μία «παρεξηγημένη» πρακτική;

Συγκρινόμενη με την άποψη που επικρατεί στη Δύση για το συνοικέσιο, η κριτική των Μπαντιού και Ζίζεκ είναι ευγενική. Οι διαδεδομένες και επίκτητες εικόνες που έχουμε στο μυαλό για αυτήν την πρακτική, σχεδόν πάντα τη συνδέουν με τις δολοφονίες τιμής, τις επιθέσεις με οξύ και τους γάμους παιδιών. Συχνά θεωρείται πως είναι το ίδιο πράγμα με έναν καταναγκαστικό γάμο – βεβιασμένος, απόρροια καθήκοντος, προβλέψιμος – ακριβώς το αντίθετο της ατομικής επιλογής και της ρομαντικής αγάπης.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.