Η σκιώδης μηχανή προπαγάνδας πίσω από την εκλογή Τραμπ και το Brexit

Ισχυρίζονται ότι χάρισαν στον Τραμπ τη νίκη και έπεισαν τους Βρετανούς να απορρίψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποδείξεις δεν υπάρχουν. Όμως η φήμη της Cambridge Analytica, που στηρίζεται από πανίσχυρους ανθρώπους, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
Ο Αλεξάντερ Νιξ, CEO της εταιρείας μάρκετινγκ Cambridge Analytica, που ισχυρίζεται ότι συνέβαλε στη νίκη του Τραμπ. [Christian Charisius/DPA]

Ποτέ άλλοτε δύο γεγονότα δεν συγκλόνισαν τόσο πολύ το δυτικό πολιτικό στερέωμα, όσο η αναπάντεχη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ τον Νοέμβριο και η επιλογή των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου.

Των δύο αυτών εκλογικών αποτελεσμάτων προηγήθηκαν μακρές και λυσσαλέες προεκλογικές καμπάνιες, που δίχασαν τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς πολίτες όσο ποτέ.

Πέρα από την απρόσμενη επικράτησή τους, οι νικητές των δύο αναμετρήσεων είχαν και κάτι άλλο κοινό. Κάτι που πολλοί υποστηρίζουν –ανάμεσά τους ερευνητές και δημοσιογράφοι– ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των αποτελεσμάτων: o Τραμπ και η καμπάνια Leave.EU χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες μιας αφανούς εταιρείας διαδικτυακού μάρκετινγκ –της Cambridge Analytica.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.