Ακολουθώντας τα βήματα του Κυριάκου Βελόπουλου

Ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος παρακολούθησε σειρά εκδηλώσεων του κόμματος «Ελληνική Λύση» και του αρχηγού του από τον Ιανουάριο του 2019. Μας μεταφέρει την εμπειρία του και το πώς κατάφεραν με τον ακροδεξιό λόγο και αρκετά fake news να εκλέξουν βουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
13
'
[Βασίλης Παπαδόπουλος/Eurokinissi]

«Τα πολύ ναζιστικά με βρίσκουν κάθετα αντίθετο» και «εάν πετύχω να αφανίσω τους Ναζί από την Ελλάδα θα είναι παράσημο για έμενα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, λίγες ώρες αφότου το κόμμα του απέσπασε το 4,18% των ψήφων στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 και ο ίδιος κατάφερε να εκλεγεί ευρωβουλευτής, για να γίνει αμέσως το πρόσωπο των μίντια.

Η εκλογική δύναμη των κομμάτων που εξέλεξαν ευρωβουλευτή/ές στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019
Πολιτικός συνδυασμός Ποσοστό Ψήφοι Έδρες
Νέα Δημοκρατία 33,12 1.873.080 8
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς 23,76 1.343.788 6
Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ-Ένωση Δημ. Εθνικής Μεταρρύθμισης 7,72 436.735 2
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας 5,35 302.677 2
Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή 4,88 275.822 2
Ελληνική Λύση - Κυριάκος Βελόπουλος 4,18 236.361 1
[Πηγή: υπουργείο Εσωτερικών]

Η προσωπική μου εμπειρία μέσα στο κόμμα της Ελληνικής Λύσης μου έδειξε μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που προσπάθησε να περιγράψει ο κ. Βελόπουλος. Συγκεκριμένα, μέλη και υποστηρικτές του κόμματος εργαλειοποίησαν τον ακροδεξιό και συχνά ναζιστικής έμπνευσης λόγο, για να καταφέρουν να αποσπάσουν μεγάλο αριθμό ψήφων από τα άλλα ακροδεξιά κόμματα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες τους πέρασα παρακολουθώντας δια ζώσης υποψηφίους και μέλη του κόμματος που ο Κυριάκος Βελόπουλος ίδρυσε το καλοκαίρι του 2016, για να διεκδικήσει «την ευημερία των Ελλήνων και την πρόοδο του ελληνισμού», όπως αναφέρεται στην ιδρυτική διακήρυξη της Ελληνικής Λύσης.

Επισκέφθηκα από τις αρχές του 2019 πολιτικά γραφεία, πήγα σε εκδηλώσεις και μπήκα στις ομάδες διάδοσης των θέσεων του κόμματος στο Facebook. Σκοπός μου ήταν να καταλάβω τι πραγματικά θέλει να πετύχει ένα κόμμα που αρχικά φλέρταρε και τελικά κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 3% και να αποκτήσει εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε αυτό το κείμενο διηγούμαι κάποια από αυτά που έζησα μέσα στην Ελληνική Λύση, ένα κόμμα που κατά τη γνώμη μου κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή με δύο βασικά όπλα:

  • τον ακροδεξιό και ναζιστικής κοπής λόγο στο ύφος της Χρυσής Αυγής
  • τις θεωρίες συνωμοσίας, τα fake news και την «ελλάνια» ρητορική του Αρτέμη Σώρρα, τον οποίον άλλωστε κάποτε ο κ. Βελόπουλος θεωρούσε «βάσιμο» και υποστήριζε
Ο ναζιστικός χαιρετισμός και η ακροδεξιά ρητορική

Ας δούμε πρώτα τον τρόπο με τον οποίον ο Κυριάκος Βελόπουλος και οι υποστηρικτές του χρησιμοποίησαν τα ακροδεξιά σύμβολα και τη ρητορική. Το πιο χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την εμπειρία μου ήρθε στις 10 Απριλίου 2019, όταν παρευρέθηκα σε προεκλογική ομιλία σε ξενοδοχείο του κέντρου της Αθήνας. Μπήκα στο φουαγιέ του ξενοδοχείου ένα τέταρτο πριν την έναρξη της ομιλίας και κατευθύνθηκα προς την αίθουσα εκδηλώσεων, όπου ο κόσμος είχε αρχίσει να πυκνώνει από νωρίς, για να αποθεώσει τον πρόεδρο και να του σφίξει το χέρι. Την ώρα που καθόμουν μόνος σε μία γωνία, ένας κύριος με πλησίασε.

«Από ποια οργάνωση του κόμματος είσαι εσύ;», με ρώτησε.

«Δεν είμαι από κάποια οργάνωση, δημοσιογράφος είμαι και ήρθα για να παρακολουθήσω την ομιλία», απάντησα. Στο άκουσμα της φράσης μου, ο εν λόγω κύριος κυριολεκτικά γούρλωσε τα μάτια του και άρχισε να ψάχνει στις τσέπες του σακακιού του με μανία, για να βγάλει λίγα δευτερόλεπτα αργότερα καμιά πενηνταριά κάρτες και δεκάδες φυλλάδια.

«Θα μπορούσες να τις προωθήσεις σε συναδέλφους σου;», με ρώτησε γεμάτος αγωνία.

«Νομίζω ότι θα είναι ΟΚ αν κρατήσω δύο-τρεις κάρτες και μερικά φυλλάδια, μην σας τα στερήσω», απάντησα.

«Όχι, όχι, πάρε κι άλλα», μου απάντησε ο κύριος, ο οποίος όπως κατάλαβα λίγο αργότερα ήταν υποψήφιος της Ελληνικής Λύσης, για να προσθέσει: «Και να κάνουμε και καμιά συνεντευξούλα και φωτογράφιση, να το προωθήσουμε το πράγμα. Και άμα εκλεγώ, να ξέρεις, έννοια σου και θα σε βολέψω».

Την κουβέντα μας διέκοψε η εμφάνιση του Κυριάκου Βελόπουλου στην αίθουσα. Ξαφνικά ακούστηκε μία μεγαλειώδης μουσική που συνόδευσε τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των υποστηρικτών. Όπως έκανα και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις, έβγαλα το κινητό μου για να απαθανατίσω τη στιγμή, όταν ένας κύριος μπροστά μου σήκωσε το χέρι του και χαιρέτισε ναζιστικά την ώρα που ο κ. Βελόπουλος ανέβηκε στο βήμα για να πάρει τον λόγο.

Το παραπάνω δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό στις εκδηλώσεις της Ελληνικής Λύσης. Σε άλλη ομιλία του ο κ. Βελόπουλος είπε για τη Βόρεια Μακεδονία ότι πρόκειται για «κρατίδιο-υβρίδιο», που θα έπρεπε να λέγεται «αλβανο-σερβο-γυφτο-τουρκο-σερβία», συμπληρώνοντας: «Για μένα Σκόπια είναι, Σκόπια θα είναι, δεν αλλάζουν όνομα, Σκόπια είναι και τελείωσε».

Στην ίδια συγκέντρωση είπε για τους μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα: «Για μας δεν υπάρχει Ιμπραήμ και Χασάν, για μας δεν υπάρχει Φατιμέ και Αλί, για μας δεν υπάρχει μουσουλμάνος και ισλαμιστής. Για μας υπάρχει ο ορθόδοξος ο Έλληνας, ο πατριώτης, ο αγωνιστής, ο μεροκαματιάρης, ο νοικοκυραίος», ξεχνώντας ότι στην Ελλάδα ζουν χιλιάδες Έλληνες που είναι μουσουλμάνοι.

Όταν λίγες μέρες αργότερα ρώτησα στα γραφεία της Ελληνικής Λύσης για τη θέση του κόμματος σχετικά με τους έλληνες μουσουλμάνους, πήρα την εξής απάντηση: «Αυτοί δεν είναι Έλληνες, είναι σκατότουρκοι». Σε μία άλλη του αποστροφή του λόγου του, ο κ. Βελόπουλος είπε ότι «ήρθαμε και θα τρέμει το σύστημα», απηχώντας τη γνωστή φράση του υπουργού προπαγάνδας της Ναζιστικής Γερμανίας, Γιόζεφ Γκαίμπελς, «θα ξαναγυρίσουμε και η γη θα τρέμει».

Μόνο για Έλληνες

Σε μία από τις επισκέψεις μου σε γραφείο «πολιτευτή» της Ελληνικής Λύσης –οι υποστηρικτές του κόμματος αρέσκονται στο να αποκαλούν τους υποψηφίους τους «πολιτευτές», καθώς αυτός ο όρος «μας θυμίζει την παλιά καλή Ελλάδα», όπως μου είπε ένα από τα μέλη της οργάνωσης– ρώτησα πώς διαδίδονται οι θέσεις του κόμματος.

«Με το καφενείο και το Facebook», μου απάντησε ένας από τους παρόντες υποψηφίους και μου έδωσε το παρακάτω φυλλάδιο, λέγοντάς μου ότι «αυτό είναι το ευαγγέλιό μας, οι δέκα εντολές της Ελληνικής Λύσης, τις οποίες μοιράζουμε στον κόσμο και κοινοποιούμε στο Facebook».

Από το περιεχόμενο του φυλλαδίου καταλαβαίνει κανείς ότι η Ελληνική Λύση ανήγαγε σε βασικό πολιτικό λόγο το «μόνο στους Έλληνες και μόνο για τους Έλληνες», δηλαδή το πολιτικό μήνυμα που η Χρυσή Αυγή εργαλειοποίησε για να αυξήσει την επιρροή της μέσα στην κρίση. Όπως η Χρυσή Αυγή έκανε αιμοδοσίες «μόνο για Έλληνες» και μάζευε τρόφιμα «μόνο για Έλληνες», έτσι και η Ελληνική Λύση μιλάει για «κανέναν έλληνα άνεργο», για «καμία κατάσχεση σε σπίτια Ελλήνων», για «κανένα ευρώ σε “πρόσφυγες”» (σ.σ.: τα εισαγωγικά στη λέξη πρόσφυγες τα χρησιμοποιεί η Ελληνική Λύση, θέλοντας να περάσει το μήνυμα πως δεν πρόκειται για πραγματικούς πρόσφυγες).

Οι επισκέψεις στα γραφεία του κόμματος και το best of του Ντόναλντ Τραμπ

Ένα απόγευμα του περασμένου Φεβρουαρίου, πέρασα την είσοδο μίας πολυκατοικίας που βρισκόταν «κρυμμένη» σε μία στοά κοντά στην πλατεία Ομονοίας. Μπήκα στο ασανσέρ και πάτησα το νούμερο επτά. Βγήκα σε έναν διάδρομο και κοίταξα τις ταμπέλες στις πόρτες των γραφείων. Μία από αυτές έγραφε «Ελληνική Λύση» και από κάτω «Πρόεδρος: Κυριάκος Βελόπουλος». Το όνομα του κόμματος συνοδευόταν από την πυξίδα, το σήμα του πολιτικού σχηματισμού.

Η πόρτα του γραφείου ήταν ελαφρώς ανοιχτή. Χτύπησα τρεις φορές και την έσυρα αργά-αργά προς τα μέσα, μην ξέροντας τι με περίμενε από την άλλη πλευρά της.

«Καλησπέρα», ακούστηκε μία φωνή από μέσα καθώς έκλεινα την πόρτα πίσω μου.

Γύρισα τα μάτια και από τη μέσα μεριά του γραφείου είδα έναν κύριο γύρω στα 60. Μπροστά στην οθόνη του έπαιζε ένα βίντεο με best of από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αφού κάναμε τις συστάσεις –εγώ ως δημοσιογράφος και ο συνομιλητής μου ως υποστηρικτής του Κυριάκου Βελόπουλου– άρχισα να τον ρωτάω για την πορεία της Ελληνικής Λύσης.

«Δεν μπορώ να πω ότι είμαι και πολύ ικανοποιημένος με τις δημοσκοπήσεις», μου είπε. «Ο κόσμος συνεχίζει να ακολουθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αναρωτιέμαι, τόσο χαλβάς είναι;».

«Γιατί είναι χαλβάς όποιος ψηφίζει αυτά τα κόμματα;», ρώτησα.

«Μα είναι τώρα ερώτηση αυτή;», είπε ο συνομιλητής μου. «Αυτοί ψήφισαν τα μνημόνια και τα γκέι πάρτι».

«Το gay pride, θέλετε να πείτε;»

«Αυτή τη μαλακία, ψηφίζουν για ό,τι είναι σε βάρος του λαού. Θέλουν να μας κάνουν όλους ομοφυλόφιλους και να μας ξεπουλήσουν στη Γερμανία. Από την πτώση της Χούντας όλοι οι πολιτικοί είναι προδότες. Τον μόνον που παραδέχομαι είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου κι αυτό γιατί ήταν γαμήκουλας. Αλλά γενικά είναι όλοι για εκτέλεση, ειδικά αυτοί που ψήφισαν τα μνημόνια».

«Με συγχωρείτε, αλλά και ο κ. Βελόπουλος δεν ψήφισε το πρώτο μνημόνιο με το ΛΑΟΣ;».

«Το ψήφισε για να μην προδώσει το κόμμα του».

«Ναι, αλλά με βάση τα λεγόμενά σας έτσι πρόδωσε τη χώρα, για να μην προδώσει το κόμμα του. Αν όσοι ψήφισαν μνημόνιο είναι προδότες, τότε εκείνος είναι προδότης», απάντησα.

«Είσαι μικρός ακόμα και δεν καταλαβαίνεις πώς λειτουργεί η πολιτική», ήταν η απάντηση που πήρα. Το «είσαι μικρός ακόμα και δεν καταλαβαίνεις» επρόκειτο να το επικαλεστούν οι υποστηρικτές του Κυριάκου Βελόπουλου αρκετές από τις φορές που έφερνα μία αντίρρηση που δεν τους πολυάρεσε.

Με τον εν λόγω «πολιτευτή» της Ελληνικής Λύσης έκανα αρκετές κουβέντες μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το κοινό νήμα όλων των συζητήσεων ήταν ο ρατσιστικός και συνωμοσιολογικός λόγος:

  • «Ο Αντετοκούμπο είναι από τη Ζάμπια (σ.σ.: στην πραγματικότητα έχει καταγωγή από τη Νιγηρία) και άρα δεν είναι Έλληνας»
  • «Ο κόσμος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες ανθρώπων: τους Έλληνες που έχουν το ιχώρ και είναι ημίθεοι (πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας που έχει επικαλεστεί πολλάκις ο Αρτέμης Σώρρας) και όλους τους άλλους ανθρώπους, που είναι κατώτεροι»
  • «Οι Αλβανοί είναι οι μεγαλύτεροι αλήτες του κόσμου»
  • «Στην Τουρκία ζουν 25 εκατ. κρυπτοχριστιανοί»
  • «Οι Εβραίοι μισούν τον ελληνισμό και ο Χίτλερ έκανε καλά και τους εξόντωσε»

Στην τελευταία μου επίσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Λύσης, ρώτησα τον συνομιλητή μου αν τον προβλημάτιζε η ταύτιση των απόψεών του με εκείνες του Χίτλερ. «Δεν συμφωνώ σε όλα με τον Χίτλερ, κακώς έφαγε τους άλλους λαούς, όπως τους Έλληνες και τους Ρώσους. Οι Εβραίοι ήταν το πρόβλημα», μου απάντησε.

Μεταξύ Ν.Δ και Χρυσής Αυγής

Από τις επισκέψεις μου στα γραφεία της Ελληνικής Λύσης και από τις αναρτήσεις των υποψηφίων και των μελών της στα κοινωνικά δίκτυα, ήταν φανερό ότι υποστηρικτές του κ. Βελόπουλου προσπαθούσαν να προωθήσουν το προφίλ ενός «μη εγκληματικού εθνικισμού», ενός «καλού εθνικισμού» που δεν είναι στη φυλακή. Σε μία προεκλογική συγκέντρωση, ένας υποστηρικτής του κόμματος μού είπε: «Στόχος μας είναι να “σφηνώσουμε” μεταξύ της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής. Γι’ αυτόν το λόγο, πρέπει να επικοινωνούμε ότι ο Θάνος Πλεύρης εγκατέλειψε τα ιδανικά του τριπτύχου “πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια” και έβαλε νερό στο κρασί του πηγαίνοντας στη light δεξιά της ΝΔ. Από την άλλη, πρέπει να επικοινωνούμε ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα κόμμα με εγκληματίες, ακόμα και αν συμφωνούμε σε κάποια θέματα μαζί τους. Παίρνοντας αποστάσεις από αυτά τα κόμματα, εμείς θα παρουσιαστούμε ως οι πραγματικοί νοσταλγοί της πατρίδας, της ορθοδοξίας και της ελληνικής οικογένειας. Ο λόγος που χρησιμοποιούμε στα φυλλάδιά μας το “έθνος-θρησκεία-οικογένεια” ως “τρίπτυχο της ελληνικής παράδοσης” είναι ακριβώς για να πάρουμε τις ψήφους των νοσταλγών της Χούντας, οι οποίοι αρχικά ψήφιζαν ΝΔ και μετά πέρασαν στη Χρυσή Αυγή. Θέλουμε να κερδίσουμε την ψήφο όσων πιστεύουν ότι στη Χούντα γίνονταν έργα και οι άνθρωποι κοιμόντουσαν με ανοιχτές πόρτες και χωρίς μετανάστες στους δρόμους. Γι’ αυτό στις ομάδες και τα προφίλ μας στο Facebook παίζουμε το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, βρίζοντας από τη μία τον Αλέξη Τσίπρα που την ψήφισε, κι από την άλλη τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είπε ότι θα τη σεβαστεί, καθώς και το μεταναστευτικό, κατηγορώντας όλα τα κόμματα ότι μας γέμισαν λαθρομετανάστες και αφανίζεται η χώρα μας. Σε αυτά κοτσάρουμε και έναν χάρτη με την Ελλάδα να ξεκινάει από τη Βόρεια Ήπειρο και να φτάνει στον Σαγκάριο και κερδίσαμε».

Είναι αξιοσημείωτο ότι το 27% των ψήφων της Ελληνικής Λύσης στις Ευρωεκλογές προήλθε από τα δύο ακροδεξιά κόμματα της Βουλής, δηλαδή τη Χρυσή Αυγή (12%) και τους ΑΝΕΛ (15%).

Τα fake news

Στον προεκλογικό λόγο του Κυριάκου Βελόπουλου δεν βρήκαμε μόνο ακροδεξιά ρητορική, αλλά και fake news. Για να δώσουμε μερικά παραδείγματα, το inside story επικοινώνησε με τα Ellinika Hoaxes, τα οποία έχουν αποκαλύψει ουκ ολίγες ψεύτικες ειδήσεις που έχει διαδώσει ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης.

Σε προεκλογική ομιλία του στο Ηράκλειο Αττικής στα τέλη Μαρτίου, ο Κυριάκος Βελόπουλος ισχυρίστηκε πως ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, θα προκαλέσει διαμελισμό της Ελλάδας, καθώς θα περάσει μέσα από τον 25ο παράλληλο στη μέση του Αιγαίου και θα βγει στην Αλεξανδρούπολη. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Βελόπουλος αρέσκεται σε τέτοιου είδους «εσχατολογικές προβλέψεις» εθνικών καταστροφών. Συγκεκριμένα είπε:

«Για να δείτε πόσο ψεύτες είναι αυτοί που μας ενημερώνουν. Μας μιλούν για τον EastMed, ότι είναι μεγάλη η νίκη, ότι είναι τεράστια η νίκη, ότι είναι τεράστια αυτή η ιστορία, αλλά δεν μας λένε κάτι σημαντικό; ότι για να γίνει ο EastMed η Ελλάδα πρέπει να διαμελισθεί. Όποιος καταλαβαίνει, καταλαβαίνει. Και για να γίνει ο EastMed πρέπει να περάσει από την Ιταλία. Για να περάσει από την Ιταλία είναι το λιγότερο ανέφικτο. Από που θα περάσει ο EastMed; Και το λέω πρώτη φορά εδώ και θα το ανακοινώσω από την Τρίτη στις εκπομπές μου. Θα περάσει από τον 25ο μεσημβρινό και ακριβώς στο κέντρο του Αιγαίου, για να πάει στην Αλεξανδρούπολη. Όλο το σχέδιο λοιπόν ήταν να διαμελισθεί η Ελλάδα. Όλη η ιστορία αυτή, ευθέως οδηγεί στη λογική Πάιατ, θέλουμε Αλεξανδρούπολη, θέλουμε Καβάλα, θέλουμε Θεσσαλονίκη, αναγνωρίζουμε μακεδονική γλώσσα, αναγνωρίζουμε μειονότητα, μόνο και μόνο για να κατσικωθεί ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης στις καρέκλες τους. Όχι, λοιπόν, δεν ξεπουλάμε Μακεδονία και Αιγαίο σε κανέναν από αυτούς. Είναι Ελλάδα και δεν το διαπραγματευόμαστε».

Τα Ellinika Hoaxes απέδειξαν την αναξιοπιστία της παραπάνω δήλωσης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «Η πορεία του αγωγού φαίνεται στο παρακάτω χάρτη και όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε, δεν έχει καμία σχέση με τον 25ο μεσημβρινό που διέρχεται από το μέσο του Αιγαίου».

Ακόμη, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο του inside story, ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει υποστηρίξει ότι τον πολεμάει ο Τζορτζ Σόρος.

Ανάλογες απόψεις έχει υποστηρίξει και η ιστοσελίδα voicenews.gr, η οποία προβάλλει τις θέσεις του κόμματος «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου. Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμά της αναφέρεται ότι ο Τζορτζ Σόρος έδωσε εντολή να «τον τελειώσουν», διότι «είναι επικίνδυνος». Τα Ellinika Hoaxes κατέρριψαν την παραπάνω ψεύτικη είδηση: «Ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν διστάζει να δημιουργήσει μια θεωρία συνωμοσίας που τον θέλει να στοχοποιείται από τον Τζορτζ Σόρος για τις “πατριωτικές” του θέσεις σε ζητήματα όπως το όνομα των Σκοπίων, για να αντλήσει ψήφους από εκείνους που πιστεύουν πως υπάρχει μια παγκόσμια συνωμοσία κατά της Ελλάδας. Τον περασμένο Ιανουάριο, δημοσιεύτηκε μια έκθεση 28 σελίδων του ιδρύματος Open Society (που έχει ιδρυθεί από τον Σόρος). Εκεί υπάρχει μια μικρή αναφορά στην Ελληνική Λύση και τον Κυριάκο Βελόπουλο, την οποία ο τελευταίος έχει κάνει “σημαία” για τον δήθεν πόλεμο που δέχεται. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι “μια νέα είσοδος στο ελληνικό κοινοβούλιο μπορεί να είναι ένα νέο κόμμα της ακροδεξιάς. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, υπάρχουν 2-3 μικρότερα ακροδεξιά (και ως ένα βαθμό φιλορωσικά) κόμματα που καταγράφουν ποσοστά λίγο κάτω του 3%. Αν αυτά τα κόμματα συνασπιστούν πριν τις εκλογές, θα μπορέσουν εύκολα να κερδίσουν έδρες. Είναι επίσης πιθανό πως ένα από αυτά –η Ελληνική Λύση υπό τον ακραίο εθνικιστή και πρώην βουλευτή Κωνσταντίνο (σ.σ.: εννοεί Κυριάκο) Βελόπουλο, ο οποίος έχει διασυνδέσεις με τη Ρωσία– θα μπορέσει από μόνο του να εξασφαλίσει έδρες. Σε κάθε ένα από αυτά τα σενάρια, η ΝΔ θα χάσει έδρες. Επιπλέον, δεδομένου πως αυτά τα κόμματα ποντάρουν στο Μακεδονικό ζήτημα και έχουν ενισχυθεί εξαιτίας του διακανονισμού με τα Σκόπια, είναι πιθανό πως θα επηρεάσουν τον πολιτικό διάλογο, εάν μπουν στη Βουλή, και θα διαμορφώσουν την ελληνική πολιτική εάν μπουν στη κυβέρνηση”».

Τα Ellinika Hoaxes είπαν στο inside story ότι «η αναφορά στον Κυριάκο Βελόπουλο περιορίζεται σε 2-3 γραμμές μιας έκθεσης 28 σελίδων. Από αυτή την αναφορά και έπειτα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης διακηρύσσει προς πάσα κατεύθυνση πως έχει στοχοποιηθεί από τον Τζορτζ Σόρος και πως δέχεται πόλεμο. Με το τελευταίο δημοσίευμα, διάνθισε ακόμη περισσότερο τη θεωρία συνωμοσίας που δημιούργησε, κάνοντας λόγο για εντολή από τον Σόρος να τον “τελειώσουν” επειδή είναι “επικίνδυνος”. Αν διαβάσουμε ολόκληρη την έκθεση της Open Society, θα διαπιστώσουμε πως γίνεται αναφορά σε όλα τα ελληνικά κόμματα που μπαίνουν ή μπορεί να μπουν στην επόμενη Βουλή. Ειδικά για τη Νέα Δημοκρατία, γίνεται μια κατά πολύ εκτενέστερη και “αυστηρή” αναφορά. Ενδεικτικά, η έκθεση κάνει σαφή αναφορά σε λαϊκιστικά, συντηρητικά και αντιευρωπαϊκά/αντιδυτικά στοιχεία, που ουσιαστικά έχουν χωρίσει το κόμμα στα δύο. Φυσικά, τα παραπάνω είναι μόνο ένα πολύ μικρό δείγμα των ψεύτικων ειδήσεων που διακινούνται από τον Κυριάκο Βελόπουλο και τις φίλα προς αυτόν προσκείμενες ιστοσελίδες».

Μετά την εκλογή του στην Ευρωβουλή, ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε ότι θα διεκδικήσει την εκλογή και στις εθνικές εκλογές, ζητώντας παράλληλα να κατασκευαστεί τείχος και ναρκοπέδιο στον Έβρο, χρησιμοποιώντας ακριβώς τη ρητορική που ο ίδιος και οι υποστηρικτές του χρησιμοποίησαν πριν τις ευρωεκλογές: «Η Ελλάδα έχει γεμίσει πολλούς παράνομους μετανάστες – εγώ τους λέω λαθροεισβολείς. Πάω στην Αθήνα και μου θυμίζει γκέτο στο Βερολίνο. Ο Αφγανός και ο Πακιστανός είναι λαθροεισβολέας. Μετανάστης είναι αυτός που νόμιμα πηγαίνει σε μιαν άλλη χώρα. Πάω στον Έβρο και στήνω ένα τείχος έξι μέτρων και ναρκοπέδιο όχι για τους λαθροεισβολείς, (αλλά) και για τους Τούρκους, οι οποίοι κάθε μέρα προκαλούν. Διότι το άρμα μάχης μπορεί να κάνει “μπούκα” και να φτάσει μέχρι την Ξάνθη και την Κομοτηνή σε 10 λεπτά».

Σε αυτή την πρόταση απάντησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, αναφέροντας: «Αδυνατώ να κατανοήσω πώς θα σηκωθεί ένας φράχτης σε παραποτάμια σύνορα 170 χλμ. Ο φράχτης που έχει σήμερα ο Έβρος διαμορφώθηκε στα 10 χλμ. στο χερσαίο τμήμα των συνόρων του Έβρου. Δεν υπάρχουν άλλα χερσαία σύνορα στον Έβρο. Τα άλλα σύνορα είναι ο ποταμός του Έβρου που νοητά η μισή πλεύση του είναι ελληνική. Αν λοιπόν σηκωθεί ένας φράχτης στα 170 χλμ θα πρέπει να σηκωθεί στο έδαφος της Ελλάδος και να αφήσουμε τον ποταμό ολόκληρο στην τουρκική πλευρά! Δεν νομίζω να είναι λύση αυτή! Ακόμη όμως και αν έτσι μπορεί να γίνει, όταν οι παράνομοι μετανάστες περνάνε τα σύνορα από το ποτάμι, μπαίνουν στον ελληνικό χώρο και φτάνουν στο τείχος, τότε ήδη βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και θα πρέπει οι ελληνικές Αρχές να τους περισυλλέξουν. Άρα, η προτεινόμενη λύση δεν είναι εφικτή. Εκτός και αν δεν κατάλαβα κάτι σωστά».

Μία ακόμη περίπτωση κατά την οποίαν καταρρίφθηκαν τα λόγια του Κυριάκου Βελόπουλου ήταν η τελεσίδικη καταδίκη του για όσα υποστήριξε σε βάρος του εκπαιδευτικού Παύλου Αντωνόπουλου. Συγκεκριμένα, το 2011 ο κ. Βελόπουλος είχε υποστηρίξει ότι ο εν λόγω εκπαιδευτικός και μέλος της ΑΔΕΔΥ είναι προβοκάτορας που διαλύει τις εργατικές συγκεντρώσεις καθοδηγώντας τους «κουκουλοφόρους» και δίνοντάς τους εντολές να επιτίθενται στη Βουλή και στους αστυνομικούς με μολότωφ. Ο κ. Αντωνόπουλος άσκησε αγωγή σε βάρος του κ. Βελόπουλου, ο οποίος καταδικάστηκε σε πρώτο και τελικά και σε δεύτερο βαθμό, υποχρεούμενος να καταβάλει στον εκπαιδευτικό το ποσό των 15.000 με τους νόμιμους τόκους, ενώ το δικαστήριο του απαγόρευσε να προσβάλλει στο μέλλον τον ενάγοντα με εξυβριστικές ή δυσφημιστικές εκφράσεις όμοιου ή ανάλογου περιεχομένου με εκείνες που κρίθηκαν με την εν λόγω απόφαση ως προσβλητικές της προσωπικότητάς του, με αναφορά ή αφορμή τα γεγονότα που αποτέλεσαν αντικείμενο εκείνης της δίκης.

Τώρα που ο κ. Βελόπουλος ήρθε κι αυτός στη μόδα, όπως έγινε παλαιότερα με το ΛΑΟΣ και αργότερα με τη Χρυσή Αυγή, και ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών, θα ήταν ευκταίο ο λόγος του να αντιπαρατίθεται, όπως στις παραπάνω περιπτώσεις, με την πραγματικότητα και όχι απλώς να αναπαράγεται στα μίντια με αστεϊσμούς περί λεκτικών λαθών για τις χειρόγραφες επιστολές του Ιησού.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πήρε το δημοσιογραφικό βάπτισμα του πυρός στην Popaganda. Εργάστηκε στο γερμανικό κανάλι Offener Kanal και το Vice και συνεργάζεται ως fixer/producer με διεθνή ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Έχει ασχοληθεί με το βίντεο και τη φωτογραφία.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous
2

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.