Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
18'
Κατηγορία:
Κείμενο:
User link
Profile picture for user bstojanovski
Μπόγιαν Στογιάνοφσκι
map_marker.png

Το κέντρο ελέγχου του Predator έχει τις ρίζες του στα Σκόπια

Οι τοπικές ρυθμιστικές αρχές της Βόρειας Μακεδονίας έκαναν τα στραβά μάτια για την ανάπτυξη του Predator στο έδαφός τους. Μια αποκαλυπτική έρευνα που προέκυψε από τη σύμπραξη του inside story στην Αθήνα με το Investigative Reporting Lab στα Σκόπια.

Το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, το οποίο διατέθηκε στην παγκόσμια αγορά από μια ισραηλινή εταιρεία λογισμικού και χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα και την Αίγυπτο για την κατασκοπία δημοσιογράφων, αντιφρονούντων και άλλων, αναπτύχθηκε στη Βόρεια Μακεδονία – παραβιάζοντας τη νομοθεσία της βαλκανικής χώρας. Αλλά οι τοπικές προσπάθειες για να διερευνηθεί γιατί το λογισμικό κατασκευάστηκε στα Σκόπια φαίνεται να έχουν βαλτώσει. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διερευνά επίσης το θέμα.

Το άρθρο στα αγγλικά και στα μακεδονικά – The article in english and macedonian
You can read the english version of this article on inside story here. You can also find the north-macedonian version here.

Βασικά σημεία

  • Μια σειρά από απόρρητα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών της Βόρειας Μακεδονίας, στα οποία απέκτησαν πρόσβαση οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί inside story στην Αθήνα και Investigative Reporting Lab (IRL) στα Σκόπια, δείχνουν ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός διεθνούς σκανδάλου, αναπτύχθηκε παράνομα από την εταιρεία Cytrox, στα Σκόπια, στη Βόρεια Μακεδονία – και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Βόρειας Μακεδονίας γνώριζαν γι' αυτό, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη