Υποθέσεις που άλλαξαν τη νομοθεσία

Σήμερα δικάζεται στα Γιάννενα (η δίκη αναβλήθηκε για τις 8 Απριλίου 2019) η υπόθεση του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη, που έγινε αφορμή να αναγνωριστεί για πρώτη φορά στον ποινικό κώδικα η ψυχική βλάβη από «συνεχή σκληρή συμπεριφορά». Δεν είναι η μοναδική φορά που λιγότερο ή περισσότερο σοκαριστικές ειδήσεις προκάλεσαν αλλαγές στον νόμο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'

Τέτοιες μέρες πριν τέσσερα χρόνια η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη καλούσε επίμονα στο τηλέφωνό του αλλά δεν έπαιρνε καμία απάντηση. Λίγες ώρες μετά ξεκίνησε η αναζήτησή του στη Γαλακτοκομική σχολή Ιωαννίνων, όπου σπούδαζε, και στη γύρω περιοχή. Κανένα ίχνος του. Σχεδόν έναν μήνα μετά, βρέθηκε νεκρός λίγο έξω από το πανεπιστήμιό του.

Η υπόθεσή του ήταν κάτι παραπάνω από μία εξαφάνιση. Χτυπήματα, δεσίματα, «καψόνια» και ψυχολογικοί εκβιασμοί είναι μερικές μόνο από τις πτυχές του εγκλήματος. Ακόμη και σήμερα προκύπτουν νέα στοιχεία για τις συνθήκες θανάτου του, αλλά και τη βία που υπέστη σε όλα τα χρόνια των σπουδών του. Κατηγορούμενοι είναι εννέα συμφοιτητές του, ο διευθυντής της γαλακτοκομικής σχολής Ιωαννίνων, η υπεύθυνη της εστίας που έμενε ο Βαγγέλης και ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Μέχρι στιγμής οι δύο τελευταίοι αθωώθηκαν, στον διευθυντή της σχολής επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών για παράβαση καθήκοντος και η δίκη για τους υπολοίπους γίνεται σήμερα στα Ιωάννινα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.