Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cegiakoumakis.jpg

Υποθέσεις που άλλαξαν τη νομοθεσία

Σήμερα δικάζεται στα Γιάννενα (η δίκη αναβλήθηκε για τις 8 Απριλίου 2019) η υπόθεση του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη, που έγινε αφορμή να αναγνωριστεί για πρώτη φορά στον ποινικό κώδικα η ψυχική βλάβη από «συνεχή σκληρή συμπεριφορά». Δεν είναι η μοναδική φορά που λιγότερο ή περισσότερο σοκαριστικές ειδήσεις προκάλεσαν αλλαγές στον νόμο.

Τέτοιες μέρες πριν τέσσερα χρόνια η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη καλούσε επίμονα στο τηλέφωνό του αλλά δεν έπαιρνε καμία απάντηση. Λίγες ώρες μετά ξεκίνησε η αναζήτησή του στη Γαλακτοκομική σχολή Ιωαννίνων, όπου σπούδαζε, και στη γύρω περιοχή. Κανένα ίχνος του. Σχεδόν έναν μήνα μετά, βρέθηκε νεκρός λίγο έξω από το πανεπιστήμιό του.

Η υπόθεσή του ήταν κάτι παραπάνω από μία εξαφάνιση. Χτυπήματα, δεσίματα, «καψόνια» και ψυχολογικοί εκβιασμοί είναι μερικές μόνο από τις πτυχές του εγκλήματος. Ακόμη και σήμερα προκύπτουν νέα στοιχεία για τις συνθήκες θανάτου του, αλλά και τη βία που υπέστη σε όλα τα χρόνια των σπουδών του. Κατηγορούμενοι είναι εννέα συμφοιτητές του, ο διευθυντής της γαλακτοκομικής σχολής Ιωαννίνων, η υπεύθυνη της εστίας που έμενε ο Βαγγέλης και ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Μέχρι στιγμής οι δύο τελευταίοι αθωώθηκαν, στον διευθυντή της σχολής επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών για παράβαση καθήκοντος και η δίκη για τους υπολοίπους γίνεται σήμερα στα Ιωάννινα.

Image
galaktokomiki.jpg

Η ιστορία του Βαγγέλη Γιακουμάκη, εκτός του ότι αφύπνισε την ελληνική κοινωνία, αποδεικνύοντας πως τέτοια περιστατικά δεν συμβαίνουν μόνο στα αμερικανικά σχολεία, θορύβησε και την

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη