Πού βρισκόμαστε με τον κορονοϊό;

Καθώς πλησιάζει το τρίτο φθινόπωρο που θα περάσουμε μαζί με τον κορονοϊό, ρωτήσαμε τους ειδικούς τι να περιμένουμε από εδώ και πέρα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
15
'
[Noel Celis/AFP]

Όποιος δεν κυκλοφορεί με τα ΜΜΜ –τον μοναδικό πλέον χώρο όπου βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να φοράνε μάσκα– μπορεί να έχει ξεχάσει ότι ακόμα υπάρχει γύρω μας ένας ιός που, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να φύγει από τις ζωές μας σύντομα. Με τα σχολεία να ανοίγουν και την κοινωνική μας ζωή να μπαίνει σιγά σιγά σε εσωτερικούς χώρους, είναι μια καλή στιγμή να μάθουμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε με την πανδημία.

Μιλήσαμε με τέσσερις ειδικούς για να μας δώσουν την εικόνα που επικρατεί και να λύσουν κάποιες απορίες μας.

Υπάρχει ακόμα κορονοϊός;

Μπορεί το καλοκαίρι να πετάξαμε τις μάσκες αμέσως μόλις πατήσαμε το πόδι μας στο νησί και το μόνο κατάλοιπο της πανδημίας να ήταν τα αντισηπτικά στα τραπέζια της ταβέρνας, όμως τους θερινούς μήνες παρατηρήθηκε μια εκτόξευση των κρουσμάτων – που τον Αύγουστο ξεκίνησε να μειώνεται.

 

 

«Δεν έχει σχέση με τον τουρισμό» όπως ίσως θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί, μας λέει ο Γκίγκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ. «Η έξαρση αυτή παρατηρήθηκε σε όλη την Ευρώπη, και δεν είναι όλες οι χώρες της Ευρώπης τουριστικές. Δεν έχει να κάνει με την κινητικότητα του τουρισμού, έχει να κάνει με το ότι βγήκαν νέα στελέχη της Όμικρον. Η Όμικρον 4 και η Όμικρον 5 ήταν στελέχη που είναι πιο μεταδοτικά και είχαν αυτό το προφίλ που θα προκαλούσαν μια έξαρση μέσα στο καλοκαίρι, ό,τι και να κάναμε».

Γιατί όμως, αν και βλέπουμε να μειώνονται τα κρούσματα, εξακολουθούν οι αριθμοί να είναι μεγαλύτεροι από την προηγούμενη χρονιά;

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.