Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
cemeloni000_32k48l4.jpg
Η Τζόρτζια Μελόνι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ιταλικών εκλογών. [Andreas Solaro/AFP]

Πού πάει η Ιταλία;

Με το δεύτερο υψηλότερο χρέος της ευρωζώνης, έπειτα από αυτό της Ελλάδας, η Ιταλία βαδίζει μετά τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου και τη νίκη του κεντροδεξιού συνασπισμού προς το άγνωστο.
Η Τζόρτζια Μελόνι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ιταλικών εκλογών. [Andreas Solaro/AFP]

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας είναι 2,7 τρισεκατομμύρια ευρώ – ή αλλιώς, 154% του ΑΕΠ της. Από την κρίση χρέους του 2012 κι έπειτα, η χώρα δεν σημείωσε αληθινή πρόοδο· ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπήκαν μεν σε τροχιά, αλλά η ανάπτυξη παραμένει μέτρια και το χρέος έχει αυξηθεί σημαντικά. Αν σε αυτά προσθέσουμε τον δύσκολο χειμώνα που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, καθώς και τον άγνωστο παράγοντα Χ των προθέσεων της Ρωσίας, κατανοούμε ότι το έργο της νέας πολυσυζητημένης κεντροδεξιάς κυβέρνησης δεν θα είναι καθόλου εύκολο.

Τι έφερε ωστόσο την Ιταλία σε αυτό το σημείο; Υπάρχουν εργαλεία για να αντιστραφεί η καθοδική πορεία της γειτονικής χώρας; Ποιον δρόμο θα ακολουθήσει η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση; Τα ερωτήματα αυτά δεν απασχολούν μόνο την Ιταλία, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και τον δημοκρατικό κόσμο.

Image
mario-cuccia-1.jpg
Ο Μάριο Κούτσια.

Για να δώσουμε αξιόπιστες και ρεαλιστές απαντήσεις, επικοινωνήσαμε με τον Δρ. Μάριο Κούτσια (Mario Cuccia), έναν άνθρωπο της αγοράς, όπως ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται, αφού βρέθηκε επί χρόνια στο τιμόνι κορυφαίων ιταλικών και γερμανικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών και τραπεζών και σήμερα δραστηριοποιείται ως σύμβουλος μεγάλων γαλλικών και αγγλικών οργανισμών

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη