Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας είναι 2,7 τρισεκατομμύρια ευρώ – ή αλλιώς, 154% του ΑΕΠ της. Από την κρίση χρέους του 2012 κι έπειτα, η χώρα δεν σημείωσε αληθινή πρόοδο· ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπήκαν μεν σε τροχιά, αλλά η ανάπτυξη παραμένει μέτρια και το χρέος έχει αυξηθεί σημαντικά. Αν σε αυτά προσθέσουμε τον δύσκολο χειμώνα που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, καθώς και τον άγνωστο παράγοντα Χ των προθέσεων της Ρωσίας, κατανοούμε ότι το έργο της νέας πολυσυζητημένης κεντροδεξιάς κυβέρνησης δεν θα είναι καθόλου εύκολο.
Τι έφερε ωστόσο την Ιταλία σε αυτό το σημείο; Υπάρχουν εργαλεία για να αντιστραφεί η καθοδική πορεία της γειτονικής χώρας; Ποιον δρόμο θα ακολουθήσει η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση; Τα ερωτήματα αυτά δεν απασχολούν μόνο την Ιταλία, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και τον δημοκρατικό κόσμο.
Για να δώσουμε αξιόπιστες και ρεαλιστές απαντήσεις, επικοινωνήσαμε με τον Δρ. Μάριο Κούτσια (Mario Cuccia), έναν άνθρωπο της αγοράς, όπως ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται, αφού βρέθηκε επί χρόνια στο τιμόνι κορυφαίων ιταλικών και γερμανικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών και τραπεζών και σήμερα δραστηριοποιείται ως σύμβουλος μεγάλων γαλλικών και αγγλικών οργανισμών