Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
Άνθρωπος προχωράει σε διάβαση κρατώντας το κινητό του.
[Ketut Subiyanto/Pexels]

Πού βρισκόμαστε σήμερα με το σκάνδαλο των υποκλοπών;

Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από το περίφημο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τα Νέα με κεντρικό τίτλο «Υποκλοπές Τέλος». Αυτόν τον έναν χρόνο, το μόνο σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν τελείωσε.
[Ketut Subiyanto/Pexels]

Η έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης για τη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 με επικεφαλής τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνο και τους εισαγγελείς Κώστα Σπυρόπουλο και Αγγελική Τριανταφύλλου, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Η δικαιοσύνη ερευνά συνολικά την υπόθεση, συνδυαστικά με την κατάχρηση της νόμιμης παρακολούθησης προσώπων από την ΕΥΠ.

Τα θύματα των παρακολουθήσεων αλλά και δημοσιογράφοι έχουν εισφέρει μέχρι τώρα στους εισαγγελείς πλήθος στοιχείων, οι ίδιοι έχουν διατάξει έρευνες σε σπίτια και γραφεία των εμπλεκομένων, έχουν ανοίξει με βουλεύματα οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκόμενων προσώπων και εταιρειών, έχουν σταλεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε αρχές του εξωτερικού και αιτήματα προς εταιρείες του εξωτερικού προκειμένου να εισφέρουν στοιχεία στην έρευνα και υπάρχει η πεποίθηση πως οι όποιες διώξεις θα ασκηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Το ζήτημα είναι εάν, εκτός από τα πλημμελήματα θα ασκηθούν προσωποποιημένες διώξεις και για κακουργήματα, που έχουν μεγαλύτερο χρόνο παραγραφής και μπορεί να επιφέρουν ακόμα και ποινές φυλάκισης.

Image
koukakis5659367-2.jpg
Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, το πρώτο εξακριβωμένο θύμα του Predator στην Ελλάδα, πηγαίνει στον Άρειο Πάγο, για να καταθέσει στον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, στις 16 Αυγούστου 2022. [Μιχάλης Καραγιάννης/Eurokinissi]

Στο κομμάτι της καταχρηστικής άρσης απορρήτου των επικοινωνιών δημοσιογράφων

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη