Πού ανήκει πολιτικά ο Τζορτζ Όργουελ;

Η έκδοση του «1984» ήταν αρκετή για να χαρακτηριστεί ο Τζορτζ Όργουελ ως ο συγγραφέας που διέκρινε τον ολοκληρωτισμό που κρυβόταν πίσω από μία επαναστατική ουτοπία. Από τότε ξεκίνησε και μία διελκυστίνδα ανάμεσα στους δεξιούς στοχαστές που τον βάφτισαν αναρχίζοντα συντηρητικό και τους αριστερούς που τον διεκδικούσαν ως ελευθεριακό σοσιαλιστή.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'

«Αν θέλεις μία εικόνα του μέλλοντος φαντάσου μία μπότα να συνθλίβει ένα ανθρώπινο πρόσωπο, για πάντα». Είναι η πιο γνωστή φράση του Όργουελ που βρίσκεται στις σελίδες του 1984. Ουσιαστικά είναι η περιγραφή που δίνει για το μέλλον της κοινωνίας κάτω από την εξουσία του ΑΓΓΣΟΣ (Αγγλικός Σοσιαλισμός) ο Ο’Μπράιεν, ανώτατο μέλος του κόμματος και επικεφαλής της Αστυνομίας της Σκέψης. Σε αυτή την πρόταση συνοψίζεται όλη η φιλοσοφία του ολοκληρωτικού καθεστώτος το οποίο εγκαθιδρύθηκε στη φανταστική χώρα, την Ωκεανία μετά από μία νικηφόρα επανάσταση.

Μόνο που ο Ο’Μπράιεν, καθώς βασανίζει τον ήρωα του 1984, τον Ουίνστον Σμιθ, ο οποίος υπέπεσε στο έγκλημα της σκέψης, λέει στο θύμα του και άλλα ενδιαφέροντα και λιγότερο γνωστά. Όπως ότι «η εξουσία δεν είναι το μέσο είναι ο σκοπός. Κανείς δεν εγκαθιδρύει μία δικτατορία για να προστατεύσει μία επανάσταση, αντίθετα κάνει μία επανάσταση για να εγκαθιδρύσει μία δικτατορία». Καθώς το μυθιστόρημα ολοκληρώθηκε το 1948 είναι σαφές ότι ο Όργουελ με την παραπάνω φράση αναφερόταν στην ΕΣΣΔ. Το δικό της παράδειγμα ήταν που γέννησε τον εφιαλτικό κόσμο που περιέγραψε σε ένα από τα πιο δυστοπικά μυθιστορήματα του 20ου αιώνα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.