Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
20'
Κείμενο:
cedolphin1418054.jpg
[Βαγγέλης Μπουγιωτής/Eurokinissi]

Πόσες χελώνες, καρχαρίες και δελφίνια πεθαίνουν στα δίχτυα Ελλήνων ψαράδων;

Οι ενδείξεις για τις παράπλευρες ζημιές της αλιείας και την αλληλεπίδραση των ψαράδων με προστατευόμενα και απειλούμενη είδη, είναι ανησυχητικές.
[Βαγγέλης Μπουγιωτής/Eurokinissi]

Στα τέλη Ιουλίου, πένθος και οργή πλημμύρισε τα social media και όχι μόνο, για τον χαμό του Κωστή, της διάσημης φώκιας της Αλοννήσου που έχασε τη ζωή της από καμάκι ψαροτουφεκά. Μάλιστα ο δράστης «επικηρύχθηκε» με 18.000 ευρώ. Πέρυσι τον Ιούνιο μία άλλη φώκια βρέθηκε νεκρή στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης με τραύμα στο κεφάλι από πυροβολισμό, με το ΕΛΚΕΘΕ να καταλήγει (κατόπιν έρευνας που έκανε μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας) ότι το ζώο πυροβολήθηκε από κάποιον άνθρωπο στο νησί και δεν ξεβράστηκε εκεί από άλλη περιοχή. Μέχρι σήμερα ο δράστης δεν έχει εντοπιστεί.

Πρόσφατα βρέθηκαν σκοτωμένα δύο ζωνοδέλφινα στο Πόρτο Λάγος Ξάνθης, νεαρά σε ηλικία, με κομμένη ουρά ή και πτερύγια και με μαχαιριές στο σώμα τους. Σύμφωνα με την οργάνωση ARION, δέχτηκαν από ανθρώπινο χέρι θανατηφόρα κτυπήματα με αιχμηρό αντικείμενο.

Πέρα από τις εκούσιες θανατώσεις θαλάσσιων ζώων, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ορισμένα προστατευόμενα είδη πιάνονται κατά λάθος στα δίχτυα των ψαράδων και βρίσκουν τον θάνατο.

Τι είναι τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα ή αλλιώς bycatch

Όπως μας εξηγεί ο Γιάννης Γιώβος, υπεύθυνος προγραμμάτων ευάλωτων ειδών της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, «τα εργαλεία της επαγγελματικής

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη