Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
untitled-2.jpg
Το πραξικόπημα Kapp το Μάρτιο του 1920 στο Βερολίνο σκοπό είχε να αναιρέσει την επανάσταση του 1918–1919 και να ανατρέψει τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

Πώς να οργανώσεις ένα επιτυχημένο πραξικόπημα

Όσοι σχεδιάζουν να κατεβάσουν τα τανκς στους δρόμους ή να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτίρια ίσως θα έπρεπε πρώτα να συμβουλευτούν το ξεχασμένο εγχειρίδιο του sui generis Ιταλού δημοσιογράφου και συγγραφέα Κούρτσιο Μαλαπάρτε με τον εύγλωττο τίτλο «Η τεχνική του πραξικοπήματος».
Το πραξικόπημα Kapp το Μάρτιο του 1920 στο Βερολίνο σκοπό είχε να αναιρέσει την επανάσταση του 1918–1919 και να ανατρέψει τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

Την νύχτα της 12ης προς την 13η Μαρτίου του 1920 γερμανικά στρατεύματα από την στρατιά της Βαλτικής συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο κάτω από τις διαταγές του στρατηγού Βάλτερ φον Λούτβιτζ. Από εκεί απείλησαν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Γκούσταβ Μπάουερ ότι αν δεν παραδώσει την εξουσία στα χέρια του Βόλφγκανγκ Καπ, σκληρού θιασώτη της επιστροφής της μοναρχίας στην Γερμανία, θα καταλάμβαναν την πρωτεύουσα με τη βία.

Ο εξαιρετικά οξυδερκής Μπάουερ συνειδητοποίησε ότι μερικές δεκάδες αστυνομικών ήταν αδύνατον να αντισταθούν στους εμπειροπόλεμους στρατιώτες. Για την τιμή των όπλων αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία και εγκατέλειψε την πρωτεύουσα μαζί με τους υπουργούς του. Όμως πριν φύγει από το Ράιχσταγκ φρόντισε να θέσει εκτός λειτουργίας την κρατική μηχανή, απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους Γερμανούς πολίτες να προχωρήσουν σε γενική απεργία.

Ο πραξικοπηματίας Καπ ήταν έτοιμος για μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τα στρατεύματα που θα έμεναν πιστά στη νόμιμη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Δεν περίμενε όμως το χάος που έσπειρε στο Βερολίνο μία απεργία που παρέλυσε τη ζωή στο Βερολίνο, χωρίς όμως να υπάρξει καμία αναταραχή. Ο Καπ, που είχε φροντίσει να καταλάβει το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη