Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κατηγορία:
Tags:
Κείμενο:
ce000_1q60ot.jpg
Γυναίκα με διαβήτη ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα της. [Franck Fife/AFP]

Τεχνητό πάγκρεας: πώς η τεχνολογία νίκησε τον διαβήτη

Ένας από τους πρώτους διαβητικούς στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν το τεχνητό πάγκρεας μιλάει στο inside story για την εμπειρία του. Πώς η συσκευή στέλνει τα δεδομένα στο cloud και του παρέχει ινσουλίνη αυτόματα με τη βοήθεια προηγμένων αλγόριθμων και ποιο είναι το αίτημά του προς τον πρωθυπουργό.
Γυναίκα με διαβήτη ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα της. [Franck Fife/AFP]

Σε ηλικία 22 ετών ο Αντώνης Σκουλικάρης διαγνώστηκε με μονογονιδιακό σακχαρώδη διαβήτη (MODY). Αρχικά τον ρύθμιζε με φαρμακευτική αγωγή, αλλά περίπου έναν χρόνο αργότερα, από το 1996 χρησιμοποιεί ινσουλίνη – πλέον χαρακτηρίζεται ως άτομο με διαβήτη Τύπου 1. Στα 25 χρόνια που μεσολάβησαν έκτοτε έχει περάσει απ’ όλα τα στάδια μέχρι την αποδοχή του διαβήτη: «Το πρώτο πράγμα που αναρωτιέσαι είναι “γιατί σε μένα;”» είπε χαρακτηριστικά στο inside story. «Μετά περνάς στη φάση της άρνησης: “Δεν έχω τίποτα” λες, κάνοντας φυσικά τις τρεις έως πέντε ενέσεις ημερησίως, καθώς χωρίς αυτές απλώς πεθαίνεις».

Όπως μας λέει, για αρκετά χρόνια έκτοτε ήταν μάλλον αδιάφορος, κάνοντας τα απολύτως απαραίτητα (τις ενέσεις), χωρίς καμία από τις επιπλέον ενέργειες που απαιτούνται, προκειμένου να βρίσκεται σε ευγλυκαιμία (όταν δηλαδή το σάκχαρο στο αίμα κυμαίνεται από 70-180, με τις φυσιολογικές τιμές να κυμαίνονται γύρω από το 100 για κάποιον που δεν έχει διαβήτη). «Ο διαβήτης δεν ήταν από τις προτεραιότητες μου» τονίζει ο κ. Σκουλικάρης. «Με ενδιέφερε η επαγγελματική μου καριέρα και η προσωπική μου ζωή».

Στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτές, ο κ. Σκουλικάρης κατόρθωσε, όπως λέει, να

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη