Πώς φτάσαμε στην πειρατεία των ελληνικών δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έπαιξε ρόλο στο να ληφθεί η απόφαση κατάσχεσης του ιρανικού τάνκερ Lana στην Κάρυστο. Μόνο που δεν είχαν ληφθεί υπόψιν όλες οι παράμετροι.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Το υπό σημαία Λιβερίας πετρελαιοφόρο Ice Energy μεταφέρει αργό πετρέλαιο από το υπό ρωσική σημαία πετρελαιοφόρο Lana, ανοιχτά της Καρύστου, στις 29 Μαΐου 2022. [ANGELOS TZORTZINIS/AFP]

Η κατάσχεση του φορτίου του ιρανικών συμφερόντων πλοίου Lana στην Εύβοια προκάλεσε την εισβολή των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης σε δύο ελληνικής πλοιοκτησίας τάνκερ και την «αιχμαλωσία» των πληρωμάτων τους στο Μπαντάρ Αμπάς του Περσικού Κόλπου.

Ποιοι είναι οι Φρουροί της Επανάστασης

Το Σώμα Φρουράς της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) είναι ένας κλάδος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, που ιδρύθηκε μετά την ιρανική επανάσταση στις 22 Απριλίου 1979, με διαταγή του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί. Ενώ ο ιρανικός στρατός υπερασπίζεται τα ιρανικά σύνορα και διατηρεί την εσωτερική τάξη, σύμφωνα με το ιρανικό σύνταγμα, η Φρουρά της Επανάστασης προορίζεται να προστατεύει το πολιτικό σύστημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας της χώρας. Οι Φρουροί της Επανάστασης βασίζουν τον ρόλο τους στην προστασία του ισλαμικού συστήματος καθώς και στην αποτροπή της ξένης παρέμβασης και των πραξικοπημάτων από τον στρατό ή τα «αποκλίνοντα κινήματα».

Από το 2011, οι Φρουροί της Επανάστασης διαθέτουν τουλάχιστον 250.000 στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένων χερσαίων, αεροδιαστημικών και ναυτικών δυνάμεων. Οι ναυτικές τους δυνάμεις είναι πλέον οι κύριες δυνάμεις που έχουν αναλάβει τον επιχειρησιακό έλεγχο του Περσικού Κόλπου. Το Σώμα ελέγχει επίσης την παραστρατιωτική πολιτοφυλακή Basij, η οποία διαθέτει περίπου 90.000 ενεργό προσωπικό. Ο βραχίονας των μέσων ενημέρωσης είναι η Sepah News.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.