Η αποδόμηση του Κώστα Καραμανλή

Πώς κυριάρχησε για δέκα χρόνια η βεβαιότητα επαναδραστηριοποίησης του τέως πρωθυπουργού στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, γιατί επιχειρείται τώρα η πολιτική του αποκαθήλωση και γιατί το σενάριο της μετάβασής του στην Προεδρία της Δημοκρατίας συνδυάζεται με την προσέλευση της Ελλάδας σε διάλογο με την Τουρκία.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
Από την παρουσίαση υποψηφίων Α' και Β' Θεσσαλονίκης με κεντρικό ομιλητή τον Κώστα Καραμανλή στις 26/06/2019. [Γιώργος Κωνσταντινίδης/MotionTeam]

Το «πολιτικό κεφάλαιο Κώστας Καραμανλής», όπως είχε χαρακτηριστεί η επαναδραστηριοποίηση του τέως πρωθυπουργού στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, βίωνε απρόσκοπτα την ύπαρξή του στα πολιτικά, δημοσιογραφικά και επιχειρηματικά γραφεία επί μια δεκαετία, τείνοντας μάλιστα να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο «αστικό μύθο».

Αυτό συνέβαινε μέχρι πριν από τέσσερις μήνες, όταν ξεκίνησε η αποδόμησή του. Αποδόμηση, που στράφηκε κατά των τριών πυλώνων στους οποίους στηριζόταν ο μύθος αυτός:

  • την υπόθεση «Πυθία», δηλαδή το υποτιθέμενο σχέδιο για απόπειρα δολοφονίας του
  • την αποφυγή χρέωσης ευθυνών –από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία– στην περίοδο διακυβέρνησής του για τη χρεοκοπία της χώρας και
  • την απειλή βέτο που εξέφρασε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι, με την οποία απέτρεψε την ένταξη των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία και έκτοτε ονομάστηκε «εθνική γραμμή»

Το σενάριο της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, που διακινούσαν τόσο φίλα στην αντιπολίτευση μέσα ενημέρωσης όσο και φιλοκυβερνητικά (ως πρόταση εμβολισμού της Νέας Δημοκρατίας από τον Αλέξη Τσίπρα), αποκτούσε στοιχεία «βεβαιότητας», που δυνάμωνε όσο πλησιάζαμε στις ευρωεκλογές και κορυφώθηκε σε ένταση μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.  Μετά, και κατά τη συζήτηση στη Βουλή της Αναθεώρησης του Συντάγματος, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να ανταποκριθεί στην πρόταση του πρωθυπουργού για επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην ΠτΔ, το σενάριο χρεώθηκε ως πρόθεση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τώρα, παρουσιάζεται ως ειλημμένη απόφασή του.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.