Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
dtouristcebenfreemanflickr.jpg
Πανό κρεμασμένο σε διαμέρισμα της Βαρκελώνης. [Ben Freeman/flickr.com]

Οι πόλεις αντεπιτίθενται στην Airbnb

Διαμερίσματα για τους τουρίστες ή τους ντόπιους; Έξτρα εισόδημα για τον καθένα ή οφέλη για τις μεγάλες εταιρείες; Από τη Βαρκελώνη στη Βενετία και τα Χανιά, οι κάτοικοι θέλουν τις γειτονιές τους πίσω.
Πανό κρεμασμένο σε διαμέρισμα της Βαρκελώνης. [Ben Freeman/flickr.com]

Τα συνθήματα στους τοίχους φανερώνουν όλο και περισσότερη οργή. «Οι σέλφις σας ανεβάζουν τα νοίκια μας». «Ο τουρισμός σκοτώνει τη γειτονιά». «Ο Γκαουντί σας μισεί». Και μια ερώτηση τραβηγμένη, αλλά ενδεικτική του κλίματος που προοδευτικά δημιουργείται: «Γιατί τη λένε τουριστική σεζόν αφού δεν μπορούμε να πυροβολήσουμε τους τουρίστες;».

Με δυο λόγια

Τι κοινό έχουν η Βαρκελώνη, η Βενετία και τα Χανιά; Και οι τρεις είναι “θύματα” της μεγάλης τουριστικής τους επιτυχίας. Διότι μπορεί το τουριστικό εισόδημα να είναι ζωτικό γι’ αυτές, όμως οι κάτοικοί τους συχνά βλέπουν τους ξένους ως “εισβολείς”, που τους διώχνουν από το σπίτι τους. Και αυτό γίνεται κυριολεκτικά!
Αιτία η μεγάλη άνοδος του Airbnb, που έχει μειώσει δραματικά τον αριθμό των κατοικιών που προσφέρονται για μακροχρόνια μίσθωση. Όπως συμβαίνει και σε περιοχές της Αθήνας σαν το Κουκάκι, οι μόνιμοι κάτοικοι που αναζητούν ένα σπίτι πέφτουν σε τοίχο, αφού οι γειτονιές έχουν μετατραπεί σε τουριστικά συγκροτήματα και οι παλιοί σπιτονοικοκύρηδες σε ξενοδόχους.

Η Βαρκελώνη είναι το πρότυπο μιας πετυχημένης τουριστικά πόλης. Με πληθυσμό ίδιο με της Θεσσαλονίκης (1,6 εκατ. κατοίκους), δέχεται κάθε χρόνο τόσους επισκέπτες, όσους θα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη