Οι πόλεις αντεπιτίθενται στην Airbnb

Διαμερίσματα για τους τουρίστες ή τους ντόπιους; Έξτρα εισόδημα για τον καθένα ή οφέλη για τις μεγάλες εταιρείες; Από τη Βαρκελώνη στη Βενετία και τα Χανιά, οι κάτοικοι θέλουν τις γειτονιές τους πίσω.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
Πανό κρεμασμένο σε διαμέρισμα της Βαρκελώνης. [Ben Freeman/flickr.com]

Τα συνθήματα στους τοίχους φανερώνουν όλο και περισσότερη οργή. «Οι σέλφις σας ανεβάζουν τα νοίκια μας». «Ο τουρισμός σκοτώνει τη γειτονιά». «Ο Γκαουντί σας μισεί». Και μια ερώτηση τραβηγμένη, αλλά ενδεικτική του κλίματος που προοδευτικά δημιουργείται: «Γιατί τη λένε τουριστική σεζόν αφού δεν μπορούμε να πυροβολήσουμε τους τουρίστες;».

Με δυο λόγια

Τι κοινό έχουν η Βαρκελώνη, η Βενετία και τα Χανιά; Και οι τρεις είναι “θύματα” της μεγάλης τουριστικής τους επιτυχίας. Διότι μπορεί το τουριστικό εισόδημα να είναι ζωτικό γι’ αυτές, όμως οι κάτοικοί τους συχνά βλέπουν τους ξένους ως “εισβολείς”, που τους διώχνουν από το σπίτι τους. Και αυτό γίνεται κυριολεκτικά!
Αιτία η μεγάλη άνοδος του Airbnb, που έχει μειώσει δραματικά τον αριθμό των κατοικιών που προσφέρονται για μακροχρόνια μίσθωση. Όπως συμβαίνει και σε περιοχές της Αθήνας σαν το Κουκάκι, οι μόνιμοι κάτοικοι που αναζητούν ένα σπίτι πέφτουν σε τοίχο, αφού οι γειτονιές έχουν μετατραπεί σε τουριστικά συγκροτήματα και οι παλιοί σπιτονοικοκύρηδες σε ξενοδόχους.

Η Βαρκελώνη είναι το πρότυπο μιας πετυχημένης τουριστικά πόλης. Με πληθυσμό ίδιο με της Θεσσαλονίκης (1,6 εκατ. κατοίκους), δέχεται κάθε χρόνο τόσους επισκέπτες, όσους θα δεχθεί φέτος ολόκληρη η Ελλάδα (32 εκατ.). Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει σήμερα το 12% του προϋπολογισμού της πόλης.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.