Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κατηγορία:
Κείμενο:
dutch.jpg
Ο δημοσιογράφος φτάνει στη δίκη του Βίλεμ Χολέιντερ, Άμστερνταμ, 15 Φεβρουαρίου 2019. [BAS CZERWINSKI / ANP / AFP]

Ποιος ήθελε νεκρό τον Πέτερ ντε Βρις;

Ο πιο γνωστός αστυνομικός ρεπόρτερ της Ολλανδίας δίνει μάχη για τη ζωή του, μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον του, στο κέντρο του Άμστερνταμ. Ο Πέτερ ντε Βρις είχε δύο ισχυρούς εχθρούς ανάμεσα στους πιο ισχυρούς άνδρες του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο δημοσιογράφος φτάνει στη δίκη του Βίλεμ Χολέιντερ, Άμστερνταμ, 15 Φεβρουαρίου 2019. [BAS CZERWINSKI / ANP / AFP]

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Πέτερ ντε Βρις δέχτηκε πέντε σφαίρες, μια από αυτές στο κεφάλι. Η ώρα στο Άμστερνταμ ήταν 19:30. Ο 64χρονος δημοσιογράφος περπατούσε στο δρόμο. Είχε βγει από το στούντιο του RTL, όπου συμμετείχε σε μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή. Μέχρι χθες το βράδυ, κι ενώ έδινε ακόμη μάχη για τη ζωή του, η Αστυνομία είχε προχωρήσει στη σύλληψη δύο υπόπτων: ενός 35χρονου Πολωνού κι ενός 21χρονου Ολλανδού από το Ρότερνταμ.

Ο πιο διακεκριμένος αστυνομικός ρεπόρτερ της χώρας του, ο Πέτερ Ρούντολφ ντε Βρις έχει συμβάλει με τη δουλειά του στη διαλεύκανση μεγάλων υποθέσεων που έχουν απασχολήσει τις ολλανδικές αρχές – κάνοντας, όμως, στην πορεία πολλούς και ισχυρούς εχθρούς, ειδικά στα κυκλώματα των ναρκωτικών.

Image
000_9e866c.jpg
[KOEN VAN WEEL / ANP / AFP]

Η απόπειρα κατά της ζωής του έχει συγκλονίσει την Ολλανδία. Στη συνέντευξη Τύπου, η δήμαρχος του Άμστερνταμ Φέμκε Χάλσεμα περιέγραψε τον ντε Βρις σαν έναν εθνικό ήρωα, έναν δημοσιογράφο ασυνήθιστης γενναιότητας. Για μαύρη μέρα για την ελευθερία του Τύπου έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Φερντ Γκράπερχαους, ενώ ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε σοκαριστική και ακατανόητη αυτήν την «επίθεση σε έναν γενναίο δημοσιογράφο και κατ’ επέκταση στην ελευθερία του

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη