Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
ceflorina5806342.jpg
Φλώρινα. [Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/Eurokinissi]

Ποιον απειλεί η γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας;

Ένα δικαστήριο της Φλώρινας αποφάσισε φέτος ότι το δικαίωμα ιδιωτών να δημιουργήσουν μια οργάνωση με σκοπό τη διάδοση της γλώσσας της γειτονικής χώρας, δεν συνιστά απειλή για τη δημόσια τάξη.
Φλώρινα. [Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/Eurokinissi]

Η απόφαση 41/2023 που έλαβε δικαστήριο της Φλώρινας φέτος τον Φεβρουάριο, φαίνεται να βάζει τέλος σε μία αλυσίδα γεγονότων της τελευταίας 30ετίας, κατά την οποίαν η πλειοψηφία του τοπικού πληθυσμού αντιστεκόταν στη δημιουργία της «Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού» ή «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας», όπως ονομάστηκε αργότερα. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν έχει σημασία τι λέει η πλειοψηφία, αλλά το Σύνταγμα της χώρας. Σύμφωνα με αυτό, σωματεία δημιουργούνται όταν το θέλουν 21 άτομα και η ελευθερία της συγκρότησής τους είναι από τις πιο βασικές ελευθερίες που κατοχυρώνονται.

«Θα ξεφτιλιστούμε ως χώρα»

Μάιος 1994: απορρίπτεται η αίτηση εγγραφής του σωματείου από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Φλώρινας
 

Στις 12 Ιουνίου 1990, τα μέλη της προσωρινής διοίκησης του σωματείου ΜΚΟ «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού», που ισχυρίζονταν ότι ήταν «μακεδονικής» εθνικής καταγωγής και ότι είχαν «μακεδονική εθνική συνείδηση» αποφάσισαν να προσφύγουν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Φλώρινας για να αιτηθούν την εγγραφή του σωματείου τους στο τηρούμενο στο πρωτοδικείο βιβλίο σωματείων, δυνάμει του άρθρου 79 του Αστικού Κώδικα. Η αίτηση αυτή απορρίφθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Φλώρινας, και η εν λόγω απόφαση επικυρώθηκε εν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη