
Τα ποιήματα θα δημοσιεύονται μια φορά την εβδομάδα. Ξεκινάμε με ένα για το οποίο αφορμή στάθηκε μια φωτογραφία του Φελίξ Σαρτιώ.
Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες. #ΜένουμεΣπίτι: Ανακαλύψτε πάνω από2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ |
Σχετικά με τη φωτογραφία που ενέπνευσε την Κρυστάλλη:
Ο Γάλλος μηχανικός Φελίξ Σαρτιώ βρέθηκε στη Μικρά Ασία το 1913-1914 για να ανασκάψει την εκεί αρχαία πόλη των Φωκαέων. Τον Ιούνιο του 1914, με τη στερεοσκοπική του μηχανή, ο Σαρτιώ έγινε ο μοναδικός φωτογραφικός μάρτυρας του πογκρόμ που εξαπέλυσαν οι Νεότουρκοι εναντίον των ρωμαίικων πληθυσμών της Μικράς Ασίας, γνωστού και ως «Πρώτου Διωγμού». Υψώνοντας γαλλικές σημαίες σε τέσσερα σπίτια ο Σαρτώ έσωσε πολλούς Έλληνες. Οι πρόσφυγες Φωκιανοί κατέφυγαν στη Μυτιλήνη και στην Αθήνα και μετά, ακολουθώντας τον ελληνικό στρατό, επαναπατρίστηκαν το 1919, για να ξαναφύγουν οριστικά από τις εστίες τους με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Σήμερα, δεκάδες από τα σπίτια τους, που φέρουν ακόμα τις επιγραφές της θεμελίωσής τους στα ελληνικά, έχουν ανακαινισθεί με αγάπη από τους Τούρκους κατοίκους τους στην Εσκί (Παλαιά) και Γενί (Νέα) Φότσα. Τις φωτογραφίες του Σαρτιώ ανακάλυψε στο Παρίσι ο Χάρης Γιακουμής και τις εξέδωσε το 2008 στο βιβλίο Φώκαια 1913-1920: Η Μαρτυρία του Φελίξ Σαρτιώ (εκδ. Ριζάρειον Ίδρυμα).
Σχόλια