Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
slam2.jpg

Poetry Slam: Αν δεν διαβάζεις ποίηση, μπορείς να την ακούσεις

Τι είναι αυτή η νέα μορφή ποίησης και γιατί όσοι συμμετέχουν στα poetry slams λένε πως δεν μπορούν να ξεκολλήσουν;

Η Αμάντα Γκόρμαν είναι η 22χρονη ποιήτρια που συγκίνησε τον πλανήτη με το ποίημα της «The Hill We Climb» στην ορκωμοσία του Μπάιντεν. Δεν ήταν μόνο τα λόγια ή οι έντονες κινήσεις της που καθήλωσαν, αλλά το συναίσθημα που κατάφερε να μεταδώσει χρησιμοποιώντας το σώμα και τη φωνή της.

Η ερμηνεία της συγκαταλέγεται στο ρεύμα του «spoken word», δηλαδή μιας προφορικής ποιητικής καλλιτεχνικής εκτέλεσης, κάτω από την οποία υπάρχουν μάλιστα πολλά «υποείδη». Εδώ και τρία χρόνια η κουλτούρα του «spoken word» έχει φτάσει και στην Ελλάδα μέσω του Poetry Slam GR, του μοναδικού σχετικού διαγωνιστικού event στη χώρα. Μιλήσαμε με διοργανωτές και συμμετέχοντες για να μάθουμε περισσότερα.

Τι είναι το poetry slam;

Το κόνσεπτ του poetry slam είναι απλό. Ένας συμμετέχων ανεβαίνει στη σκηνή για τρία λεπτά και ερμηνεύει ένα ποίημα του. Πρέπει να το θυμάται απέξω (αποκλειστικά στο διαγωνιστικό τμήμα) και με τη φωνή και το σώμα του να μεταδώσει όλα τα συναισθήματα που του δημιουργούνται. Οι πέντε κριτές, που έχουν επιλεγεί τυχαία από το κοινό, βαθμολογούν την ερμηνεία.

Image
79348357_2752557224811412_689881144849596416_o.jpg
[facebook.com/poetryslamgr]

Η ιδέα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 στο Σικάγο από τον Μάρκ Κέλυ Σμιθ, ο οποίος θέλησε να επιστρέψει η ποίηση στον λαό και να

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη