Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
cover3.jpg

Από τα Pilotis στην Πυλωτή: Ο Μοντερνισμός στη νεοελληνική καθημερινότητα

O αρχιτεκτονικός Μοντερνισμός συζητιέται δυστυχώς με όρους νοσταλγίας, σαν κάτι ιστορικά μακρινό που χάνεται αλλά και σαν κάτι που απέχει πολύ από την καθημερινότητά μας και από το μέσο σπίτι.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η συζήτηση για αυτό που οι αρχιτέκτονες αποκαλούν «Μοντερνισμό» ή «Μοντέρνα Αρχιτεκτονική» έχει διευρυνθεί και συχνά ξεπερνά τους στενούς κύκλους των ειδικών. Μέσα από σελίδες στο Facebook και άλλους ιστότοπους, οι κάτοικοι της πόλης καταγράφουν δείγματα μοντέρνας αρχιτεκτονικής που βρίσκουν γύρω τους και τα δημοσιεύουν με σκοπό να τα συζητήσουν με τα άλλα μέλη. Αν λάβουμε υπόψη ότι μέχρι πριν από μερικά χρόνια τα μοντέρνα κτίρια αντιμετωπίζονταν από το ευρύ κοινό στην Ελλάδα σαν «γκρίζα και άσχημα κουτιά» και η μόνη συζήτηση για σχετικά σύγχρονες μορφές αρχιτεκτονικής αφορούσε μια νοσταλγία για τα νεοκλασικά που κατεδαφίστηκαν για να αντικατασταθούν από πολυκατοικίες, αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε προχωρήσει αρκετά στη συνειδητοποίηση της αξίας της πιο πρόσφατης μας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Χάρη στον ζήλο ερασιτεχνών φωτογράφων και κατοίκων της πόλης, η συζήτηση για τον Μεσοπολεμικό Μοντερνισμό, τις πολυκατοικίες και τις προαστιακές επαύλεις που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ’30 στην Αθήνα και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, έχει ξεπεράσει την μικρή λίστα “επώνυμων” και εδραιωμένων παραδειγμάτων, όπως η πολυδημοσιευμένη Μπλε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη