Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cpver.jpg
Συγκέντρωση «αγανάκτησης» ενάντια στους σκοτωμούς, 12 Αυγούστου 2017. [courtesy of Resbak Artists]

Φιλιππίνες: Οι χιλιάδες νεκροί του Ντουτέρτε

Οι αστυνομικοί φτάνουν σε μια συνοικία έχοντας εντοπίσει το στόχο τους, μπορεί να είναι ένας άνθρωπος, μπορεί μια ολόκληρη οικογένεια. Aρχίζουν να πυροβολούν αδιακρίτως. Αυτός είναι ο αδιανόητος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε.
Συγκέντρωση «αγανάκτησης» ενάντια στους σκοτωμούς, 12 Αυγούστου 2017. [courtesy of Resbak Artists]

«Αυτή είναι η ιστορία του Κίαν Λόιντ Ντέλος Σάντος, ενός 17χρονου μαθητή που δολοφονήθηκε από τρεις αστυνομικούς, τη νύχτα της 16ης Αυγούστου του 2017, στην πόλη Καλοόκαν...» Με αυτήν τη φράση ξεκινάει το εικονογραφημένο βιβλίο που βασίστηκε στην έρευνα της Κίμπερλι Ντέλα Κρουζ, από το Κέντρο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας των Φιλιππίνων. Ένα παιδικό βιβλίο με πρωταγωνιστή έναν έφηβο που δολοφονείται από αστυνομικούς είναι οπωσδήποτε ανορθόδοξο εγχείρημα. Μπορεί, όμως, κανείς να αποφύγει ένα θέμα τόσο οικείο, που απασχολεί την καθημερινότητά της χώρας; Γιατί στις Φιλιππίνες, ακόμη και τα παιδιά γίνονται μάρτυρες μιας καμπάνιας τρόμου και αίματος, που μετράει θύματα ανάμεσα σε χιλιάδες οικογένειες.

Με δυο λόγια

Τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 3.000 νεκρούς, όμως οι ακτιβιστές λένε ότι τα θύματα του «Πολέμου κατά των Ναρκωτικών» που κήρυξε ο Ντουτέρτε ανέρχονται σε 13.000. Ο «πόλεμος» αυτός σημαίνει ότι αστυνομικοί έχουν το δικαίωμα να εισβάλλουν σε σπίτια υπόπτων για χρήση ή διακίνηση ναρκωτικών και να σκοτώσουν κατά βούληση. Οποιοσδήποτε μπορεί να καταγγείλει ανώνυμα κάποιον ως ύποπτο, ενώ οι δολοφονίες είναι ύποπτες και συχνά μπορεί να είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Ο παρανοϊκός

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη