Πίτερσον εναντίον Ζίζεκ: O αγώνας για την ευτυχία

Στις 19 Απριλίου θα γίνει στο Τορόντο μία διαφορετική μονομαχία. Ο Kαναδός καθηγητής ψυχολογίας Τζόρνταν Πίτερσον θα αντιμετωπίσει τον Σλοβένο στοχαστή Σλαβόι Ζίζεκ, σε έναν αγώνα με τίτλο «Ευτυχία: Καπιταλισμός εναντίον Μαρξισμού».
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'

Ο ένας είναι ο αγαπημένος φιλόσοφος των μίντια που στον λόγο του ανακατεύει ευφυώς τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα με τη χεγκελιανή παράδοση, τη μαρξιστική κληρονομιά και τη λακανική ανάλυση. Πολυγραφότατος, πληθωρικός και συχνά αντιφατικός, ο εβδομηντάχρονος Σλαβόι Ζίζεκ θα βρεθεί στο ρινγκ στη γωνία του Μαρξισμού.

Ο αντίπαλος του, στη γωνία της υπεράσπισης του καπιταλισμού, θα είναι ο Τζόρνταν Πίτερσον, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο και κλινικός ψυχολόγος. Ο Πίτερσον έχει γράψει μόνο δύο βιβλία, αλλά είναι αστέρας στο ΥouΤube με 2 εκατομμύρια ακόλουθους, ενώ το 2016 έγινε ευρύτερα γνωστός όταν αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει ουδέτερες αντωνυμίες για τους διεμφυλικούς, κάτι που ήταν υποχρέωση του ως καθηγητής, σύμφωνα με τη νομοθεσία του Καναδά. Στη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε, ο Πίτερσον αντεπιτέθηκε υποστηρίζοντας ότι τα τμήματα των Aνθρωπιστικών Σπουδών στα πανεπιστήμια αλώθηκαν από τους «μεταμοντέρνους μαρξιστές», ειδικά τα τμήματα φυλετικών και φεμινιστικών σπουδών.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.