Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
untitled-5.jpeg

Πίτερσον εναντίον Ζίζεκ: O αγώνας για την ευτυχία

Στις 19 Απριλίου θα γίνει στο Τορόντο μία διαφορετική μονομαχία. Ο Kαναδός καθηγητής ψυχολογίας Τζόρνταν Πίτερσον θα αντιμετωπίσει τον Σλοβένο στοχαστή Σλαβόι Ζίζεκ, σε έναν αγώνα με τίτλο «Ευτυχία: Καπιταλισμός εναντίον Μαρξισμού».

Ο ένας είναι ο αγαπημένος φιλόσοφος των μίντια που στον λόγο του ανακατεύει ευφυώς τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα με τη χεγκελιανή παράδοση, τη μαρξιστική κληρονομιά και τη λακανική ανάλυση. Πολυγραφότατος, πληθωρικός και συχνά αντιφατικός, ο εβδομηντάχρονος Σλαβόι Ζίζεκ θα βρεθεί στο ρινγκ στη γωνία του Μαρξισμού.

Ο αντίπαλος του, στη γωνία της υπεράσπισης του καπιταλισμού, θα είναι ο Τζόρνταν Πίτερσον, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο και κλινικός ψυχολόγος. Ο Πίτερσον έχει γράψει μόνο δύο βιβλία, αλλά είναι αστέρας στο ΥouΤube με 2 εκατομμύρια ακόλουθους, ενώ το 2016 έγινε ευρύτερα γνωστός όταν αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει ουδέτερες αντωνυμίες για τους διεμφυλικούς, κάτι που ήταν υποχρέωση του ως καθηγητής, σύμφωνα με τη νομοθεσία του Καναδά. Στη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε, ο Πίτερσον αντεπιτέθηκε υποστηρίζοντας ότι τα τμήματα των Aνθρωπιστικών Σπουδών στα πανεπιστήμια αλώθηκαν από τους «μεταμοντέρνους μαρξιστές», ειδικά τα τμήματα φυλετικών και φεμινιστικών σπουδών.

Image
d0gjao-w0aaolsy.jpg

Πώς όμως αυτοί οι στοχαστές βρέθηκαν να αγωνίζονται στο ρινγκ της σύγχρονης φιλοσοφίας; Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ζίζεκ έγραψε στον Independent ένα άρθρο σχετικά με την αναπάντεχη φήμη που απέκτησε αυτός

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη