Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
ceiranoppositionmousavi000_nic376829.jpg
Ιρανές αντιφρονούσες φορούν το χαρακτηριστικό πράσινο μαντίλι της αντιπολίτευσης, στην προσευχή της Παρασκευής έξω από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, τον Ιούλιο του 2009. [Roksana Tafreshi/AFP]

Η περιπέτεια μιας ιρανής αντιφρονούσας με αίσιο (ελληνικό) τέλος

Η Φαρνάζ Ναντερίκια, μια 31χρονη προσφυγοπούλα από το Ιράν, γλίτωσε για πάντα από τις ιρανικές αρχές πριν από τρεις μήνες, όταν το Εφετείο Θεσσαλονίκης την προστάτευσε απορρίπτοντας το αίτημά τους για έκδοσή της. Μέχρι τότε, είχε ζήσει πολλές ζωές σε μία.
Ιρανές αντιφρονούσες φορούν το χαρακτηριστικό πράσινο μαντίλι της αντιπολίτευσης, στην προσευχή της Παρασκευής έξω από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, τον Ιούλιο του 2009. [Roksana Tafreshi/AFP]

Το όνομα της Φαρνάζ Ναντερίκια, μιας 31χρονης προσφυγοπούλας από το Ιράν, απασχόλησε πριν από τρεις περίπου μήνες τον ελληνικό και διεθνή Τύπο, όταν το Εφετείο Θεσσαλονίκης προστάτευσε τη νεαρή γυναίκα από τις ιρανικές αρχές, απορρίπτοντας το αίτημά τους για έκδοσή της στο Ιράν.

Η απόφαση αυτή έδωσε τέλος σε μια σχεδόν δεκαετή μάχη, ανάμεσα σε ένα σκηρό απολυταρχικό καθεστώς και μια νεαρή πολιτικοποιημένη γυναίκα, η οποία πλήρωσε πολύ ακριβά το τίμημα της υπεράσπισης των ιδεών της.

Η ιστορία της θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει το θέμα για μια δυστοπική κινηματογραφική ταινία, ωστόσο η ίδια την διηγείται με ψυχραιμία και σταθερή φωνή που σπάνια «σπάει» από το συναίσθημα.

Μία κανονική ζωή – μέχρι που δεν ήταν

Μέχρι τα 21 της χρόνια, η Φαρνάζ ζει μια κανονική ζωή στην Τεχεράνη. Κόρη ενός στρατιωτικού και μιας δικηγόρου, χριστιανή, σπουδάζει στη Σχολή Καλών Τεχνών και αποκτάει μια κόρη με τον κατά έναν χρόνο μεγαλύτερο άνδρα της.

Η ζωή της αλλάζει δια παντός όταν η παρέα της στη Σχολή αρχίζει να υποστηρίζει τον ρεφορμιστή υποψήφιο για τις εκλογές του Ιράν το 2009, Μιρ Χοσεΐν Μουσάβι, ο οποίος αναμετριέται με τον τότε συντηρητικό πρόεδρο Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ για την προεδρία. Η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη