Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
paolo.jpg
Mπουγάδα στη Ρώμη. [ALBERTO PIZZOLI / AFP]

«Περί µετάδοσης»: Η πανδημία είναι σύμπτωμα. Το οικοσύστημά μας έχει μολυνθεί

Το «Περί µετάδοσης» του Πάολο Τζορντάνο είναι ένα από τα πρώτα non-fiction βιβλία που γράφτηκαν και εκδόθηκαν εν μέσω της πανδημίας. Δεν πρόκειται όμως για ένα επιστημονικό εγχειρίδιο που θα λειτουργήσει ως χάρτης στα αχαρτογράφητα νερά της οικουμενικής κρίσης. Για πολλούς όμως θα γίνει μια βοηθητική πυξίδα που θα μας καθοδηγήσει σε αυτό το, μακρύ όπως φαίνεται, ταξίδι κατανόησης του κόσμου και του ιδού μας του εαυτού.
Mπουγάδα στη Ρώμη. [ALBERTO PIZZOLI / AFP]

Η καλή λογοτεχνία δεν πρέπει να δίνει εύκολες απαντήσεις, υποδεικνύει ένα δημοφιλές ρητό. Αντιθέτως, οφείλει να θέτει τις κατάλληλες ερωτήσεις. Ο Πάολο Τζορντάνο δηλώνει ευθαρσώς και προγραμματικά ότι δεν έχει στο τσεπάκι του τις απαντήσεις που όλοι αναζητούμε. Όσο όμως ο αναγνώστης διαβάζει το ολιγοσέλιδο Περί μετάδοσης. Επιστήμη, άνθρωπος και κοινωνία στην εποχή της πανδημίας, αντιλαμβάνεται ότι ο συγγραφέας διατυπώνει τις πιο καίριες ερωτήσεις για όσα βιώνουμε. Ποια λάθη κάναμε έως τώρα; Ποια λάθη πρέπει να αποφύγουμε στο μέλλον; Και πολλές ακόμη ερωτήσεις που όλοι –ή τέλος πάντων οι περισσότεροι– θα θέλαμε να υποβάλλουμε, αλλά τις κρατάμε μέσα μας.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΣπίτι: Ανακαλύψτε πάνω από2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ

Κρατάμε πολλά μέσα μας αυτές τις μέρες. Είναι πολλά τα συναισθήματα που πνίγουμε. Με κυρίαρχο και πρωταρχικό τον φόβο. «Σε μια τέτοια κρίση, οι ευσεβείς πόθοι όχι μόνο διαψεύδονται, αλλά τροφοδοτούν το άγχος και τους φόβους μας» γράφει ο Τζορντάνο. Δεν το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη