Η ζωγράφος Πέπη Σβορώνου

Μία αναδρομική έκθεση στο Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας επανασυστήνει στο κοινό την παραγνωρισμένη δημιουργό και σύζυγο του Δημοσθένη Κοκκινίδη.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'

Έγινε γνωστή και περιζήτητη στο εξωτερικό χάρη στα φορέματα με τα ζωγραφισμένα υφάσματα, που σχεδίασε για είκοσι περίπου χρόνια (1961-1979). Ήταν η σύζυγος και συνοδοιπόρος ενός από τους πιο γνωστούς ζωγράφους της γενιάς του ’60, του Δημοσθένη Κοκκινίδη. Η Πέπη Σβορώνου (1934-2011) ήταν επιπλέον μία ολοκληρωμένη ζωγράφος, η οποία ωστόσο δεν έγινε ευρέως γνωστή όσο βρισκόταν στη ζωή γι’ αυτήν την ιδιότητά της. Μια αναδρομική έκθεση στο Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) –που δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι της οφείλεται– αναδεικνύει αυτήν την παραγνωρισμένη πτυχή της καλλιτεχνικής της δημιουργίας και την επανασυστήνει στο κοινό. Εκατό περίπου έργα, εκ των οποίων ογδόντα πίνακες (λάδια, ακρυλικά, μεικτή τεχνική) αλλά και σχέδια σε επιμέλεια Σπύρου Μοσχονά ανασυνθέτουν μια καλλιτεχνική πορεία που διάρκεσε τελικά από τη δεκαετία του ’50 ως τις αρχές του 2000.

«Η Πέπη υπήρξε αυτό που λέμε “ζωγράφος ζωγράφος”, το έλεγε ο Αλέξανδρος Ξύδης αυτό» σχολιάζει ο Δημοσθένης Κοκκινίδης, ο οποίος πάντα συγκινείται όταν μιλάει για την επί πενήντα χρόνια σύζυγό του. «Ήταν γεννημένη γι’ αυτήν την τέχνη και αν δει κανείς τη ζωγραφική της το καταλαβαίνει. Έπιανε τις μπογιές και ξεκινούσε κατευθείαν να ζωγραφίζει».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.