Πέντε απλές συμβουλές για νέους που αντιμετωπίζουν long Covid

Ένας γενικός ιατρός επισημαίνει τα πέντε βήματα που πρέπει να κάνουμε για να προστατευθούμε. Μπορεί να φαίνονται αυτονόητα, αλλά δεν είναι.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
[Andrea Piacquadio/Pexels]

Παρόλο που μπορεί να μην ακούμε πλέον τους καθημερινούς αριθμούς Covid, ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, χιλιάδες νέα κρούσματα συνεχίζουν να καταγράφονται καθημερινά.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει μια πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων για τους οποίους ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί, με μια διαφορετική έννοια – πρόκειται για όσους πάσχουν από μακροχρόνιο Covid (εφεξής long Covid). Για τους ανθρώπους αυτούς, τα συμπτώματα επιμένουν και μετά την παρέλευση της ίδιας της λοίμωξης (τεχνικά, πέραν των 12 εβδομάδων μετά τη μόλυνση).

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα long Covid περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια και απώλεια της όσφρησης. Ωστόσο, τα άτομα που εμφανίζουν long Covid αναφέρουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως:

 • Αδυναμία ή κόπωση
 • Δύσπνοια
 • Απώλεια όσφρησης
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Απώλεια γεύσης
 • Μυικούς πόνους
 • Πονοκέφαλο
 • Απώλεια μνήμης ή σύγχυση
 • Δυσκολία στον ύπνο
 • Βήχα
 • Ανησυχία ή άγχος
 • Κακή διάθεση ή δυσκολία να απολαύσουν πράγματα
 • Ίλιγγο ή ζαλάδα
 • Πόνο στο στήθος
 • Θορυβώδη αναπνοή (συριγμό)
 • Ρινική καταρροή ή φτέρνισμα
 • Αρρυθμίες
 • Πονόλαιμο
 • Απώλεια όρεξης
 • Κοιλιακό πόνο
 • Ναυτία ή εμετό
 • Διάρροια
 • Πυρετό
Quarter Life

Αυτό το άρθρο αποτελεί μέρος του Quarter Life, μιας σειράς για θέματα που αφορούν όσους από εμάς βρίσκονται μεταξύ των 20 και 40 ετών. Από τις προκλήσεις της έναρξης μιας καριέρας και της φροντίδας της ψυχικής μας υγείας, μέχρι τον ενθουσιασμό της δημιουργίας οικογένειας, της υιοθεσίας ενός κατοικίδιου ζώου ή απλώς της δημιουργίας φίλων ως ενήλικες. Τα άρθρα αυτής της σειράς διερευνούν τα ερωτήματα και δίνουν απαντήσεις καθώς περιηγούμαστε σε αυτήν την ταραχώδη περίοδο της ζωής.

Για πολλά άτομα με long Covid, τα συμπτώματά τους επηρεάζουν την ικανότητά τους να ζουν και να εργάζονται κανονικά. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες για μερικούς ανθρώπους, ενώ για άλλους μπορεί να διαρκέσουν πολύ περισσότερο.

Δεν καταλαβαίνουμε πλήρως γιατί συμβαίνει το long Covid, αλλά μία θεωρία είναι ότι οφείλεται σε υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ή των αιμοφόρων αγγείων.

Μεταξύ 3% και 12% των ατόμων που παθαίνουν Covid αναπτύσσουν long Covid. Περίπου το 2% των ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζουν σήμερα long Covid.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν long Covid, και τα άτομα ηλικίας 35 έως 49 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες. Η ύπαρξη ορισμένων ευάλωτων σημείων στην υγεία του ατόμου, όπως το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστά επίσης τους ανθρώπους πιο ευάλωτους. Αυτό δεν σημαίνει ότι άλλες ομάδες, όπως οι άνδρες, τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες, δεν μπορούν να προσβληθούν.

Στην πραγματικότητα, περίπου 250.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 17 και 34 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι έχουν long Covid αυτή τη στιγμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί νέοι άνθρωποι με long Covid πιθανώς δεν έχουν βιώσει πώς είναι να ζεις με μια μακροχρόνια ασθένεια και, επομένως, μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με την πλοήγηση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο.

Είμαι γενικός ιατρός και αυτές είναι οι βασικές συμβουλές μου για το τι πρέπει να κάνετε αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε long Covid.

1. Αναγνωρίστε αν τα συμπτώματά σας χρειάζονται επείγουσα φροντίδα

Εάν τα συμπτώματά σας φαίνονται δυνητικά σοβαρά, μην καθυστερείτε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Εάν έχετε συμπτώματα όπως επίμονο πόνο στο στήθος, ταχυπαλμία, δύσπνοια ή σύγχυση ή δεν μπορείτε να μιλήσετε ή να κουνήσετε τα χέρια ή τα πόδια σας, θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια μέσω των επειγόντων περιστατικών. Διαφορετικά, προχωρήστε στα ακόλουθα βήματα.

Βρείτε οικογενειακό γιατρό

Αν δεν έχετε ήδη οικογενειακό γιατρό, φροντίστε να βρείτε κάποιον που εμπιστεύεστε. Έχει σημασία να ξέρετε σε ποιον θα απευθυνθείτε προτού να χρειαστεί να το κάνετε.

3. Εάν έχετε συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον οικογενειακό γιατρό σας

Ξέρω ότι αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό – δυσκολεύομαι και εγώ ο ίδιος να βρω ραντεβού με τον δικό μου γενικό ιατρό. Αν έχετε την ενέργεια, τηλεφωνήστε στο ιατρείο νωρίς το πρωί.

Αν δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά, στείλτε του ένα email. Εάν εξακολουθείτε να μην μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον οικογενειακό γιατρό σας, αφού προσπαθήσετε σε διαφορετικές ώρες της ημέρας την ίδια εβδομάδα, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μετακινηθείτε σε άλλον ιατρό.

4. Να έχετε μια ιδέα για το τι θέλετε από το ραντεβού και να είστε προετοιμασμένοι

Τι σας ανησυχεί; Θα θέλατε να εξεταστείτε; Χρειάζεστε χαρτί από τον γιατρό για να σας απαλλάξει από την εργασία σας; Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το τι περιμένετε και τι ελπίζετε να πάρετε από το ραντεβού – αυτό θα το βοηθήσει να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Μπορεί να είναι καλή ιδέα να συντάξετε έναν κατάλογο και να τον συζητήσετε με τον γιατρό σας στην αρχή του ραντεβού.

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού, ενδέχεται να συμβούν μερικά πράγματα. Μπορεί να σας γίνουν ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας ή να σας ζητηθεί να συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο. Αν μπορείτε να φορέσετε ρούχα που αφαιρούνται εύκολα, κάντε το, ειδικά αν είναι πιθανό να εξεταστείτε. Για παράδειγμα, αν αισθάνεστε δύσπνοια, φορέστε ένα φαρδύ πουκάμισο, καθώς ο γιατρός πιθανότατα θα θελήσει να ακούσει το στήθος σας.

Ενδέχεται να σας προσφερθούν εξετάσεις αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα (που ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό) ή ακόμη και ακτινογραφία θώρακα για να διερευνηθεί τι μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματά σας. Μετά από αυτό, τα στοιχεία σας μπορεί να σταλούν για εξέταση από ομάδα ειδικών, όπου μπορεί να υποβληθείτε σε εξετάσεις και θεραπεία που δεν είναι διαθέσιμες στο ιατρείο του γενικού σας ιατρού.

5. Αναζητήστε κι άλλες πηγές στήριξης

Ίσως σας φανεί χρήσιμο να επισκεφθείτε τον ιστότοπο NHS COVID Recovery ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε διαδικτυακούς πόρους υποστήριξης για long Covid. Αυτά παρέχουν συνδέσμους σε φόρουμ ασθενών, υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλές για συγκεκριμένα συμπτώματα.

Μπορεί στην περίπτωσή σας να ωφεληθείτε και από ορισμένες μη ιατρικές θεραπείες, όπως η γιόγκα και το θέατρο – αν και υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτές μπορούν να υποστηρίξουν τα άτομα με long Covid. Είναι ενδιαφέρον ότι μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα πρόγραμμα αναπνοής διάρκειας έξι εβδομάδων από τραγουδιστές της όπερας βελτίωσε την ψυχική υγεία, αν και όχι τη σωματική υγεία, των ατόμων με long Covid.

Και μια τελευταία κουβέντα

Στην κλινική μας, έχουμε παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι που δεν ξεκουράζονταν ενώ ήταν οξεία άρρωστοι με Covid και αμέσως μετά, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια πιο σοβαρή εκδοχή του long Covid. Η παρατήρηση αυτή επιβεβαιώθηκε από πρόσφατα στοιχεία ερευνών.

Γι' αυτό ξεκουραστείτε όσο είστε αδιάθετοι με Covid, και ακόμη και όταν αναρρώσετε, ειδικά αν έχετε την οικονομική δυνατότητα να το κάνετε.

Ο Ντιπές Γκοπάλ είναι ερευνητής στο τμήμα Γενικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου 2022 στο The Conversation και αναδημοσιεύεται με άδεια Creative Commons.

The Conversation

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.